kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2. Erdoğan hükümeti kuruluyor

Yeni Haber
22 temmuz seçimlerinden birinci parti olarak çıkan AKP Genel Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma çalışmalarına yarın başlıyor. Erdoğan yarın saat 11'de Çankaya Köşkü'ne çıkarak hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den alacak. Böylece Erdoğan 2. Hükümetini kuracak.

Anayasa göre hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanması ve bu süre içinde güvenoyu alması gerekiyor. Aksi takdirde TBMM kendini feshederek yeniden seçime gitmesi gerekecek.

Seçimlerden 341 milletvekiliyle çıkan AKP'nin bugün için güvenoylamasında gerekli 276 oy için sıkıntısı bulunmuyor. Ancak kulislerde, hükümet kurma çalışmalarının, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı seçimlerinin birlikte yürüyeceği, bu nedenle, bu görevler için belirlenecek aday isimlere göre de Hükümetin de şekileneceği konuşuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümeti kurma konusunda çok aceleci olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Erdoğan Cumartesi gecesi TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, "pazartesi günü (yarın) hükümeti kurma görevini alacağını belirtmiş, ancak hükümeti ne zaman kuracağına ilişkin sorulara ise, "görevi alacağız, çalışmalara başlayacağız" demişti. Erdoğan'ın herhangi bir süre vermemesi dikkat çekmişti.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yeterli güvenoyuna sahip olmasına rağmen "siyaseten ve nezaketen" muhalefet partilerine hükümet kurma çalışmalarına ilişkin ziyaret edip etmeyeceği de netlik kazanmadı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ


Öte yandan, Meclis'te yemin törenin ardından Meclis Başkanlığı seçim süreci de başladı. TBMM Başkanı seçimi için aday başvuruları 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 23. Dönem Meclis'i yeni başkan seçimi 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'de yapılacak oturumla başlayacak. Gizli oylama ile yapılan seçimlerde 367 oy alan aday başkan seçilecek. Başkanın seçilememesi halinde ikinci tur oylamaya geçilecek, bu turda da 367 oy aranacak. Başkanın bu turda da seçilememesi halinde 3. tur oylama yapılacak ve 276 oy aranacak. Bu turda da salt çoğunluk oyu sağlanamazsa 4. tura geçilecek ve en çok oy alan aday Başkan seçilecek. TBMM Başkanı bu görevi iki yıl yapacak.

(ANKA)