kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Stone: Türk milliyetçisi oldum

Yeni Haber
Bilkent öğretim üyesi İngiliz Prof. Norman Stone'nin açıklamaları İngiliz basınında geniş yer bulmayı sürdürüyor.

Pazar günlerinde İngiltere'de yayınlanan The Sunday Times gazetesi ile uzun bir söyleşi yapan eski Oxford Profesörü tarihçi Norman Stone, "İngiltere korkunç sıkıcı, onun için gittim" derken yıllarca görev yaptığı Türkiye'ye övgüler yağdırdı.

Türkiye için "harika bir yer" diyen Stone, Türkiye'ye nasıl aşık olduğunu anlatırken "Uçaktan iner inmez bir Türk milliyetçisi oluverdim. 'Sigara içmek yasak' tabelasının altında siyah üniformalı bir adam sigara tutuyordu. 'Bu bana göre bir yer' diye düşündüm" şeklinde konuştu.

"LAİK TÜRKLERE DESTEK"

İstanbul'da yazdığı Birinci Dünya Savaşı'na ilişkin kitabının İngiltere'de piyasaya çıkan Stone, Türk siyasetinin, İngiliz siyasetinden çok daha ilginç olduğunu söyledi. Laiklerin kaygılarına değinen Stone, laik Türklerin, batının desteğini belirtti ve "kadınların peçe takmalarını istemediklerini söyledikleri zaman onları anlamalıyız" şeklinde konuştu.

Dünya basınının laiklere ilişkin değerlendirmelerini eleştiren Stone, "Atatürk, büyük bir adamdır. Bir toplumun kadınların başlarında torbalar giymelerini durdurmazsa uygar olamayacağını biliyordu" ifadesini kullandı.

Bu arada, söyleşi sırasında Prenses Diana ile yediği öğle yemeğini anlatan Stone "Onla tanıştığım zaman bir felaket oldu" dedi ve Diana'nın sürekli sulama ve buna benzer konulardan ile kuaförlerden söz ettiğini belirterek "Diana ile Charles arasındaki işlerin yürümeyeceğinden her zaman şüphelendim" diye konuştu.

(ANKA)