kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Savunma sanatı Tai Chi' fizik tedavi salonlarında!

Savunma sanatı 'Tai Chi', fizik tedavi merkezlerine girdi! Çin'de yüzyıllardır uygulanan yöntem; diz ve ayak bileği sorunu olanlarda dengeli ve kontrollü yürümeyi sağlıyor, kas kuvvetini ve dayanıklılığı artırıyor, eklem sorunlarını ve kireçlenmeyi engelliyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Savunma sanatı Tai Chi' fizik tedavi salonlarında!
Çin'de yüzyıllardır uygulanan bir savunma sanatı olan Tai Chi, iyileştirici özellikleri sayesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında kullanılmaya başlandı. Her yaşa hitap eden bu spor, özellikle eklem sorunları ile sinir sistemi hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan denge şikayetlerinde çok etkili... Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanındaki çalışmaları ile tanınan Uzman Dr. Cavit Meclisi, giderek popülerleşen Tai Chi sporu hakkında merak edilenleri anlattı...

DENGEYİ KORUYOR
* 'Tai Chi' nedir?
'Tai Chi' ve 'Qi Gong', geleneksel Çin egzersiz yöntemleridir ve yaklaşık 2 bin yıl önce kişisel savunma yöntemi olarak geliştirilmişlerdir. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan bu egzersizler, iki temel inanış üzerinde şekillenir. İlki, vücutta enerjinin özel yollarla taşındığını kabul eden görüştür. Buna göre, enerji akışının engellenmemesi gerekir; 'Tai Chi' ve 'Qi Gong' yaparak enerji artırılmaya çalışılır. İkincisi ise tüm doğanın 'yin ve yang' denilen karşıt güçlerden oluştuğudur. Bu ikinci inanışa göre, yin ve yang dengedeyken kişinin sağlıklı olacağına inanılır. 'Tai Chi' ve 'Qi Gong' ile bu dengenin korunduğu varsayılır.

* 'Tai Chi' yaparken vücut hareketleri nasıl olmalıdır?
Belirli duruş ve hareket biçimlerini yavaş ve zarif, ya da hızlı ve kontrollü bir tarzda arka arkaya yapmak gerekir. Hareketler akıcı olmalıdır. Aslında bu, meditasyon ve hareketin karışımıdır. 'Qi Gong' ise, değişik hareketlerin herhangi bir sıra ile yapılmasından ibarettir.

* 'Tai Chi', fizik tedavi sürecinde nasıl kullanılıyor peki?
'Tai Chi' ve 'Qi Gong'; duruş, denge, koordinasyon, dayanıklılık, esnekliğin artırılması ve stres azaltımı için kullanılabilir. Özellikle yaşlıların daha çok yararlanabileceği hareketlerden oluşur. Hareketleri akıcı bir tarzda arka arkaya yapmak, vücudun kaslarını ve eklemleri çalıştırdığı gibi, duruş ve dengeye karşı farkındalık sağlar.

* 'Tai Chi' hangi hastalıklarda etkili?
Genel iyilik halini artırıp, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Egzersizler, baş dönmesini azalttığı için, olabilecek düşmeleri önler. Parkinson ve MS gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarında, özellikle diz ve ayak bileği sorunu olanlarda işe yarar, dengeli ve kontrollü yürümeyi sağlar. Ayrıca esnekliği, kas kuvvetini, reaksiyon zamanını ve dayanıklılığı yükseltir. Hareketler yavaş yapıldığından, eklem sorunu olanlara önerilebilir.
Bilgi için FORMED: 0212 291 50 31