kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis'te yeni dönem

Yeni Haber
Meclis'te yeni dönem başladı. Milletvekillerinin ant içme töreni devam ediyor.

23. Dönem Parlamentosundaki andiçme töreninde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yemin etti.

TBMM Genel Kurulunda saat 15.00'te başlayan birleşimde, alfabetik sıraya göre yapılan andiçme töreninde, İstanbul milletvekilleri andiçerken, yaklaşık 4.5 saat sonra ara verildi.

AK Parti'den İstanbul milletvekili seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da andiçti. Kürsüye gelişinde, AK Parti Grubu ve bakanlar tarafından ayakta alkışlanan Erdoğan, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ'ı selamladıktan sonra andiçti. Erdoğan, andın ardından yine ayakta alkışlandı.

İstanbul'dan yeniden milletvekili seçilen görme özürlü Lokman Ayva, kavasın yardımıyla kürsüye geldi. Ayva, milletvekili andını, görme özürlülere özel metinden okudu.

Elekdağ, andiçme sırası AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara'ya geldiğinde, birleşime saat 20.30'a kadar ara verdi.

Andiçme töreni, aranın ardından devam edecek.

3. KEZ OKUDU

AK Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, milletvekili andını 3 kez yanlış okudu. Geçici Başkan Elekdağ'ın uyarısı üzerine Kayatürk, andı 4. kez hatasız okudu.

AK Parti Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, ''ülküsünden'' kelimesini, ''içgüdüsünden'' olarak okuyunca andı tekrarladı. AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek ise kelime atladığı için andıNI yeniledi.

Öte yandan, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ'ın kızları Sibel ve Sevin de töreni izledi.

Yemin töreni öncesı DTP'li vekiller, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına gelerek tokalaştı.

Her yeni Meclis açılışında yemin töreninde hazır bulunan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları bu törene Yüksek Askeri Şura toplantısını gerekçe göstererek katılmadılar.

Yabancı misyon temsilcileri yemin törenine büyük ilgi gösterirken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yüksek yargı organı başkanları törene katılmadı. Törende sadece Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın hazır bulundu.

TBMM Genel Kurulunda milletvekilleri andiçmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de milletvekili andını okudu.

TBMM Genel Kurulunun saat 15.00'te başlayan andiçme törenine, 19.30'da verilen aranın ardından devam edildi.

Aradan sonraki oturumda, geçici başkanlık divanında katip üyelik sıralarına, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ile DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel oturdu.

DIŞİŞLERİ BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI GÜL AYAKTA ALKIŞLANDI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, milletvekili andını okumak için kürsüye gelişinde ve bakanlık sırasındaki yerine dönüşünde, AK Parti'li milletvekillerince ayakta alkışlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen'in adı anons edildiğinde, kendisinin anons edildiğini sanarak, andiçmek için kürsüye doğru yürüdü. Fakat, kendisinin anons edilmediğini anlayarak, yerine döndü.

AK Parti İstanbul Milletvekilleri İdris Naim Şahin ile Necat Birinci'nin, andı yanlış okumaları üzerine Geçici Başkan Şükrü Elekdağ tarafından uyarıldı. Şahin ve Birinci, andı ikinci kez tekrarladı. DTP'li Tuncel, adı anons edildiğinde oturduğu Başkanlık Divanından kürsüye gelerek milletvekili andını okudu. Genel Kurul Salonundaki foto muhabirleri Tuncel'e yoğun ilgi gösterdi.

ELİNİ ÖPÜP ALNINA GÖTÜRDÜ

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, milletvekili andını okuduktan sonra, elini öpüp alnına götürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, Genel Kurul Salonunda olmadığı için yeminini yapamadı. Genel Kurulda, Kocaeli milletvekilleri andiçiyorlar.

BAHÇELİ'DEN DTP'Lİ AYLA AKAT ATA'YA ALKIŞ

Yemin töreninde sıra Batman'a gelince ilk DTP'li Milletvekili Ayla Akat Ata'nın ismi anons edildi. Ata kürsüye çıktığında sadece DTP'lilerin alkışladığı görüldü. TBMM Üye Andını hatasız okuyan Ata'nın son kelimede dili sürçtü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve çok sayıda AKP'li ile DTP'liler, yeminini okuyan Ata'yı alkışladı.

Milletvekilleri, Genel Kurula, törenin başlama saati olan 15.00'den önce gelerek yerlerini aldı. Tören başlayıncaya kadar birbirlerini kutlayan milletvekilleri sohbet etti.

Genel Kurula ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, saat 14.50'de salonda yerini aldı. Bahçeli'nin yerine
oturmasından sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de aralarında bulunduğu bazı AK Parti'li milletvekilleri, Bahçeli ile tokalaştı.

Başbakan Erdoğan, Genel Kurula Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte girerek, Bakanlar Kurulu sıralarına oturdu. Erdoğan, sık sık Gül ile sohbet etti.

DTP'li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan da sıralarından kalkıp, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı. DTP'li milletvekilleri, Bahçeli'nin yanında oturan MHP'li milletvekilleri Cihan Paçacı, Mehmet Şandır ve Sabahattin Çakmakoğlu ile de tokalaştıktan sonra tekrar yerlerine döndü.

Birleşim açılmadan önce Bahçeli, CHP ve DTP milletvekilleriyle tokalaşan AK Parti Manisa Milletvekili, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, daha sonra saat 14.59'da gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da yanına giderek, tokalaştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, birlikte Genel Kurul salonuna girerek, Bakanlar Kurulu sıralarındaki yerlerini aldı.

İZLEYİCİLERİ UYARDI

TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ, açış konuşmasının ardından ilk olarak kendisi and içti. Elekdağ, TBMM İçtüzüğü gereği Genel Kurul Salonunda bulunan izleyicilerin sükunet içinde davranması gereğini belirterek, söz, alkış veya başka bir şekilde tepki göstermemelerini istedi.

Elekdağ, buna uymayanların salondan çıkarılacağını bildirdi.Elekdağ, çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi için, sırası gelen
milletvekillerinden, kürsüye yakın bir yere gelmelerini istedi.

Elekdağ'ın uyarıları sürerken salona giren DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile tokalaştıktan sonra yerini aldı.Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in ise birleşim başlamadan önce Komisyon sıralarına oturması dikkat çekti.

DTP, ANAVATAN'IN YERİNE OTURDU

AK Parti milletvekilleri, geçen dönemde olduğu gibi iktidar grubu olarak Bakanlar Kurulu sıralarına yakın olan sıralara oturdu, CHP Grubu da AK Parti grubunun yanında yer aldı. Geçen dönemde ANAVATAN grubuna ait olan sıralara DTP'li milletvekilleri otururken, MHP grubu da CHP'nin yanında yer aldı.

DSP'li 13 milletvekili CHP'nin arkasındaki sıralara, bağımsız milletvekilleri Mesut Yılmaz, Ufuk Uras, Muhsin Yazıcıoğlu, Seyit
Eyüboğlu, Kamer Genç ve Hamit Geylani muhalefet sıralarının arkasına oturdu.

Bu sırada tören başladıktan sonra salona giren AK Parti Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu, Bakanlar Kurulunun arka sırasına oturdu. Kavasların uyarısı üzerine Şahinoğlu, AK Parti sıralarına geçti.

ERDOĞAN PARMAK İZİ VERDİ

Daha önce görevliler aracılığıyla milletvekilliği kaydını yaptıran Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül'ün, yemin töreninden önce Erdoğan'ın TBMM'deki makamında, Meclis görevlilerince parmak izi alındı.

TBMM bahçesini sabah saatlerinden itibaren mesken tutan televizyon kanalları, yemin töreni öncesi ve sonrasındaki gelişmeleri canlı yayınla izleyicilerine aktardı.

Televizyon kanalları, yemin töreni için Meclise gelen milletvekillerine yoğun ilgi gösterdi. Eşleri ve küçük çocuklarıyla gelen bazı milletvekilleri, tören öncesindeki duygularını, verdikleri röportajlarla dile getirdi.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Genel Kurul Salonuna girmeden önce, Meclis bahçesinde gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sakık, gazetecilerin sorusu üzerine, yeni dönemde daha çok birarada olacaklarını belirterek, heyecanlanmaya gerek olmadığını söyledi.
Sakık, yemin töreni öncesinde bazı DTP'li milletvekillerinin konuşmadığı anımsatılarak, bu yönde grup kararı alıp almadıklarının sorulması üzerine, hiçbir DTP'li milletvekilinin açıklama yapmaktan çekinmeyeceğini vurgulayarak, ''Ama grubumuz otursun konuşalım, ondan sonra tabii ki Parlamentoda çalışmalarımız olacak. O çalışmalar medyaya yansıyacak. Daha çok konuşacağız, sohbet edeceğiz. Ülkenin sorunlarını birlikte paylaşacağız'' diye konuştu.

YENİ MİLLETVEKİLLERİ TANIŞTI


TBMM'deki Atatürk Anıtına çelenk konulması töreninden sonra, milletvekilleri kulislere girmeye başladı.Bu sırada, CHP'lilerin toplantısının devam etmesi nedeniyle AK Parti ve CHP'li milletvekilleri iktidar kulisinde karşılaşınca birbirlerini kutladı, yeni milletvekilleri de birbiriyle tanıştı. Geçen dönem Mecliste olan milletvekilleri, yeni milletvekillerine hangi kulislerde oturacakları ve Genel Kurul Salonuna nereden girip çıkacakları konusunda bilgi verdi.

Bazı milletvekillerinin, yakınlarını yanlarında getirdiği görülürken, eski Emniyet Müdürü, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir ile eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in koruma amiri Recai Birgün, Mecliste görev yapan eski mesai arkadaşlarıyla konuştuktan sonra iktidar kulisinden Genel Kurula girdi.

Atatürk Anıtındaki törenin başlamasından sonra, polisler kulis kapılarında yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kulislere ziyaretçilerin
girilmesine izin verilmezken, yemin töreninin başladığı saat 15.00'den
sonra, kuliste bulunan milletvekillerinin yakınları ve danışmanları, kulis dışına çıkarıldı.

''1991 YILINDA DA AYNI KÖŞEYE OTURDUK''

DTP'li milletvekilleri, Meclis bahçesinde düzenlenen törene katıldıktan sonra, Meclisteki muhalefet kulisinin girişindeki koltuklara topluca oturdu.
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 1991 yılında da aynı köşeye oturduklarını belirterek, ''Burada çok anılarımız var. Buradan atıldık, 'buradan giriş yapalım' dedik'' diye konuştu.Bazı CHP'li milletvekilleri, kuliste karşılaştığı DTP'li milletvekillerini tebrik etti. DTP'li Ahmet Türk ve beraberindeki milletvekilleri, 15 dakika önceden Genel Kurul salonuna girdi.

YILMAZ, GAZETECİLERE NEREYE OTURACAĞINI SORDU

Genel Kurulun açılmasına kısa bir süre kala, eski bakanlardan Cavit Kavak ve işadamı Abdurrahman Albayrak ile kulise gelen eski
başbakanlardan Mesut Yılmaz da bir süre gazetecilerle sohbet etti.Yılmaz, gazetecilere açıklama yapmayacağını belirterek, ''İsterseniz Abdurrahman Albayrak konuşsun'' diye espri yaptı. Kavak'ın, Genel Kurul çalışmalarının başlayacağı yönündeki uyarısı üzerine saatini kontrol eden Yılmaz, saatinin 5 dakika geri olduğunu fark etti.Saatini ayarlayan Yılmaz, gazetecilerin, ''Heyecanlı mısınız?'' sorusuna ''Çok...'' diye esprili bir yanıt verdi. Yılmaz, Genel Kurul Salonunda nerede oturacağını da gazetecilerden öğrenmeye çalıştı.

İZDİHAM YAŞANDI


Tören nedeniyle Mecliste izdiham yaşandı. Töreni izlemek isteyen milletvekili yakınları, izleyici sıralarına sığmadı. Polisler, yemin
sırası geçen milletvekillerinin izleyicilerini localardan çıkarırken, boşalan yerlere yeni izleyici aldı.

İzleyicilere, TBMM İçtüzüğünün, dinleyicilerin birleşimi nasıl izlemesi gerektiğini içeren notlar dağıtıldı.

Törene yoğun ilgi gösteren yerli ve yabancı basın mensupları da hem Genel Kurulda hem de dışarıdaki canlı yayın ekipleriyle gelişmeleri izlemeye çalıştı. Basın mensuplarının en çok ilgi gösterdiği milletvekili ise DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel oldu.

ERBATUR, 6 OKLU DÖPİYES GİYDİ

Töreni, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, yabancı misyon şefleri, Meclis bürokratları da izledi.AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, tören sürerken yabancı misyon için ayrılan localara giderek bazı ülkelerin büyükelçileriyle sohbet etti.

Milletvekillerinin çoğu tören için siyah takım elbise giymeyi tercih ederken, CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, beyaz keten takım elbisesi üzerine siyah iplikle işlenen 6 okla ilgi topladı.


AJANSLAR