kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcak, sebze ve meyve fiyatlarını artırdı

Yeni Haber
Alanya'da geçen yıla göre bazı sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 100'e varan artış yaşandığı bildirildi.Alanya Toptancı Hali Müdürü Halit Parlayüksel,kavurucu sıcaklar nedeniyle tarladaki ürünlerin yandığını söyledi. Ürünlerin kalitesinde düşüş görüldüğünü de belirten Parlayüksel, şöyle konuştu:

''Ürün rekoltesi çok düşük. Bu durum fiyatların da yükselmesine neden oldu. Geçen yıl aynı dönemde 1 YTL olan fasulyenin fiyatı bu yıl 3 YTL'ye, 25 YKr olan domatesin fiyatı 75 YKr'ye, 75 YKr olan şeftalinin fiyatı 1,50 YTL'ye, 50 YKr olan biberin fiyatı 1 YTL'ye ve 15 YKr olan karpuzun fiyatı 40 YKr'ye yükseldi. Ürün azaldı. Hale gelen ürünler talebi karşılamıyor. Ürün az olunca da fiyatlar artıyor. Ancak üretici yine para kazanamadı. Çünkü yeterli ürünü alamadı. Tüketiciler de yüksek fiyattan ürün almak zorunda kaldılar ve onlar da olumsuz etkilendiler. Yani bu durum kimsenin işine yaramadı.''

''PAZARDA SATIŞLAR AZALDI''

Alanya Pazarcılar Odası Başkanı Bekir Akış da pazardaki ürünlerin fiyatlarında artış olduğunu, bu durumun pazarcıya olumsuz yansıdığını söyledi. Akış, şöyle devam etti:

''Aşırı sıcaklar nedeniyle ciddi bir fiyat artışı var. Geçen sene 75 YKr olan domatesin fiyatı bu yıl 1,5-2 YTL'ye kadar çıktı. Bu yıl 4 YTL'ye kadar fiyatı çıkan fasulye geçtiğimiz sene 2 YTL civarındaydı.

Fiyatların artması tüketicimize de olumsuz yansıyor. Ürün pahalı olunca almakta güçlük çekiliyor. Durum böyle olunca da pazarın satışları düşüyor. Bu günlerde yüksek bölgelerde yağışlar başladı. Yağışın da açıktaki ürünlere zararı olacak. Ürün bollaşır ama bozulma meydana geleceği için kalitede düşüklük yaşanır. Zor bir dönem geçiriyoruz ama kısa zamanda düzeleceğine inanıyorum.''

''BARAJ BİTENE KADAR SU KALMAYACAK''

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu da, iç kesimlerde yetiştirilen ürünlerde azalma meydana geldiğini söyledi. Aşırı sıcaklardan dolayı ürünlerin yandığını belirten Musluoğlu, ''Bu ay itibariyle yeni dikimlere başladık. Ama yeterli su olmadığı için bazı çiftçiler dikim yapamayacak. Dolayısıyla ürün de az olacak. Bunun sıkıntısı önümüzdeki seneye de yansıyacak. Biz 2000 yılından beri su sıkıntısına ve göletlerin kullanılmasına dikkati çekiyoruz, uyarılar yapıyoruz. Ama bizi dinleyen olmadı. Şimdi de bu sorunlar yaşanıyor. Dim Çayı da neredeyse kurumak üzere. Dim Barajı tamamlanana kadar burada su kalmayacak ve belki de baraj işlevini yapamayacak'' dedi.

TURİZMCİLERDE MALİYET SIKINTISI

Sebze-meyve fiyatlarındaki artış, turizm sektörüne de olumsuz yansıdı. Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Kahya, geçtiğimiz yıla göre bu sene maliyetlerde artış olduğunu söyledi. Kahya, şöyle devam etti:''Fiyatlar artınca turizmcilerin de giderleri artıyor. Zaten dövizin yükselmemesi nedeniyle turizmci bir kayıp yaşıyor, bir de bu durum eklenince sıkıntı büyüyor. Ancak biz yine de hiç olmamasından iyidir diye düşünerek hareket ediyoruz. Ürünler pahalı olsa da zorunlu olarak satın alıyoruz.''

Oba Otelciler Birliği Başkanı Hızır Bozdoğan ise, kuraklık nedeniyle artan fiyatların vatandaşa olduğu gibi turizmciye de olumsuz yansıdığını söyledi.

Bozdoğan, ''Kuraklık nedeniyle meyve ve sebzeler kurudu ve hem vatandaşa hem de turizmciye külfet getirdi. Bu durumda girdilerde zorlanmalar yaşanıyor. ancak yine de olumlu düşünmeye çalışıyoruz. Öte yandan fiyat artışı, otelciyi kalitesiz mal almaya itebilir. Bu da hizmet kalitesini düşürür. Hizmet kalitesi düşünce de müşteri memnun olmaz. Bu olumsuzluk da tüm Türk turizmine zarar verir. Bu nedenle otelci arkadaşlar, sağduyulu davranmalı'' diye konuştu.

(AA)