kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Evlere servis 'haute couture'

Esra ÇORUH
14.07.2007
Gece kıyafeti almaya Paris'e mi gidiyorsunuz? Çok demode! Artık yeni moda, tasarımcıların evinize gelip size özel kıyafet tasarlaması. Anlayacağınız lüks sınır tanımıyor.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Evlere servis 'haute couture'
Haute couture 'kişinin beğenisine göre tasarlanmış, özel tasarım elbise' olarak adlandırılıyor. Fransızca'dan gelen bu terimin sözlük anlamı ise, 'yüksek kalitede dikim' ya da 'yüksek kalitede elbise yapımı'... 19. yüzyılın ortalarında İngiliz Charles Frederick Worth'ün Paris'te yaptığı işler için kullanılan haute couture, daha sonra standart işçilik ve kaliteli hizmet sunan tanınmış modaevlerince de anlamını korudu. Ancak haute couture deyimi, 80'li yıllardan sonra anlamını yitirmeye başladığı gibi ayakta kalmakta da zorlanıyor. Paris'teki Fransız Couture Federasyonu'na göre, 1950'li yıllarda 20 bin couture müşterisi varken, bu sayı 80'li yıllarda 2 bine ve son 10 yılda da birkaç yüz müşteriye inmiş. Üstelik tüm dünya çapında! Belli bir kesimden kadınlar ya da bazı iş kadınları yine özel dikimden vazgeçemese de, Yves Saint Laurent, Emanuel Ungaro, Versace gibi markalar, couture atölyelerini kapattı.

ÖZEL DVD KOLEKSİYONU
Durum böyle olunca, couture atölyeleri yeni bir strateji geliştirdi. "Müşterimiz bize gelmezse biz onlara gideriz," diyor Christian Dior modaevinden Catherine Riviere. Birkaç yıl önce başlayan bu servis, müşteriler tarafından o kadar çok tutulmuş ki, Dior ve Chanel bile evlere couture hizmeti veriyor. Bugün couture müşterisi; çalışan, gücü ve yetkisi olan kadınlar... Chanel tasarımcısı Karl Lagerfeld, onlar için, "Bu kadınlar daha düşük bir profil sergilemeye çalışsa da, hava kadar zenginler," diyor. Avrupa ve Amerika'da gündüz giyilecek kokteyl kıyafetleri 30 bin dolardan, Asya ve Ortadoğu'da gece kıyafetleri 100 bin dolardan başlıyor. Bu zengin kadınlar, kırmızı halı davetinde benzer bir tasarım gördüklerinde ise hemen siparişi iptal ediyorlar. 'Ev couture' müşterisi, koleksiyonu DVD ya da internetten görüyor. Ve satış temsilcisiyle kendisine uygun olacak iki-üç model seçiliyor. Müşterinin ölçüleri alınıyor, kaba prova sonrasında elbise kendi kumaşından prova edilip teslim ediliyor. Tabii müşteri özel jetiyle atölyeye gelemiyorsa, evde hizmet için satış ve dikim ekibi müşteriye gidiyor. Gündüz elbiseleri ya da takımlar iki prova gerektirirken, gece elbiseleri üç ya da dört prova gerektiriyor. Ev couture, haute couture işine yeniden hareket getirmiş. Örneğin Dior'un geçen seneki satışları, bir önceki seneye göre iki katına çıkmış. Riviere bunu, "Her zaman için geçmişi çağrıştırdığı düşünülen couture, modern olunabileceğini de bu hizmetle göstermiş oldu," diyor.
Haberin fotoğrafları