kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Paypass teknolojili saati, okuma cihazına gösterip çekmeniz ödeme için yeterli.

Ödeyiniz ve geçiniz

14.07.2007
Bir süredir televizyonlarda reklamı dönen, kol saati ve cep telefonuna yapıştırılan sticker şeklindeki kredi kartları, PayPass (öde-geç) teknolojisi ile 35 YTL'nin altındaki alışverişlerde büyük hız kazandırıyor..
Hayatımıza her gün bir başkası giren teknolojik yenilikler, bize sürekli, Bunu da mı yaptılar?' dedirtiyor. Bunlardan birini televizyon reklamında izliyoruz bir süredir. Kol saati ve cep telefonuna yapıştırılan sticker şeklindeki kredi kartlarından söz ediyoruz. MasterCard'ın ürettiği PayPass (öde-geç) teknolojisiyle üretilen kredi kartlarını, Garanti Bankası Türkiye'de ve hatta Avrupa'da ilk kez kullanıma sundu. PayPass teknolojisi, vakit kaybetmeden, sadece bir cihaza saatinizi ya da telefonunuzu gösterip çekerek alışveriş yapma imkanı veriyor. Nedir bunun aslı astarı diye işin uzmanlarına sorduk. MasterCard Müşteri Direktörü Mete Güney, konuyu şöyle açıklıyor: "Aslında ilk Çin'de ve 2002'den beri Amerika'da kullanılan bu teknoloji, Türkiye'de ilk kez, yine bildiğimiz kredi kartlarıyla aynı formdaki kartlarda uygulandı. Daha sonra saat ve cep telefonuna yapıştırılan sticker formunda kullanıldı. Kartın, saatin ya da sticker'ın içinde bir çip oluyor. Bu çip sizin ödeme bilgilerinizi tutuyor. Siz kartı ya da saati okuyucuya yaklaştırdığınız zaman bu çip aktive oluyor ve ödeme işlemi, okuyucu ve saat arasındaki bilgi alışverişi vasıtasıyla gerçekleşiyor." Ve bu işlemi yaparken ne şifre giriyorsunuz ne de fiş bekliyorsunuz.

35 YTL ÜZERİNE İMZA
Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elvan Bilge de, bu işe nasıl giriştiklerini söyle anlatıyor: "Bizim amacımız, belli bir miktarın altında, şu an nakit olarak yapılan alışverişleri kredi kartı üzerine alıp, kullanıcılara kolaylık ve hız kazandırabilmek. Mesela 2 YTL'lik bir alışverişte, nakit verip para üstü beklemek gibi bir derdiniz kalmıyor. Ancak güvenlik gerekçesiyle 35 YTL ve üzerindeki alışverişlerde normal kredi kartı prosedürü geçerli oluyor. Yakında bu sistemi ulaşım araçlarında da görebileceksiniz. Şu an Çanakkale'deki belediye otobüslerinde pilot uygulamaya başladık."