kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avrupa'da kediler yakılıyordu

28.07.2007
* İnsanların hayvandan üstün olduğunu ispat edecek gösterilerden zevk alınırdı. Örneğin, Roma'daki dev arena Colesseum'un açılışında 9 bin hayvan öldürülmüştü.
* Kediler şeytan olarak nitelendirilmiş, diri diri ateşe atılmak, asılmak, temellere harç olarak kullanmak gibi sayısız işkencelere maruz kalmıştı.
* Aristoteles'e göre kölelerin bile değeri yokken hayvan haklarından bahsedilmesi olanaksızdı. 19. Yüzyıla kadar kilisenin etkisiyle hayvan koruma dernekleri açılamadı.
* Hayvanların sokakta yaşama hakkına bundan 100 yıl önce son verildi. Artık, sahipsiz hayvanlar sahiplendirilemedikleri takdirde en fazla 30 gün içersinde öldürülüyorlar.
* Avrupa Birliği'nin ilk olarak 1957'de kaleme aldığı sözleşmede hayvanlar tarımsal ürün olarak kabullenildi, fakat ilk kez 1991- 1992 yıllarında toplanan hükümetlerarası bir konferansta hayvan hakları gündeme alındı. 1997'de imzalanan 'Amsterdam Anlaşması' ile hayvanlar duygulu varlıklar olarak kabul edildiler. Ama at yarışları, boğa güreşleri, tazı yarışları üye ülkelere serbest bırakıldılar.