kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

At üstünde bir genç kadın

Mirey MESAYYAH
28.07.2007
Binicilik Türk insanı için hep gözde bir spor oldu. 29 yaşındaki Serra Önkal için de öyle... Önkal, Türkiye Binicilik Şampiyonası'nı bugüne kadar kazanan ilk kadın..
'Bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız günde en az 4-5 saat ata binmeniz gerekir'

Yedi yaşından beri ata binen Serra Önkal, sporcu bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Annesi Ayşe Can Sipahi ilk bayan rallici, babası Mehmet Önkal milli voleybolcu. Atlarla tutkulu bir ilişkisi olan Serra Önkal, bu yıl ilk kez bir 'kadın binici' olarak Türkiye Binicilik Şampiyonası'nı kazandı. 1948 yılından bu yana yapılan Türkiye Binicilik Şampiyonası'nı bugüne kadar hep erkek biniciler kazanmıştı... En büyük hayali at antrenörlüğü olan Önkal, yaklaşık bir yıldır Sevil Sabancı'nın açtığı S Uluslararası Binicilik Merkezi'nde atları eğitiyor ve yarışlara hazırlıyor. Önkal ayrıca 'Ustalar Kategorisi'nin de tek kadın binicisi...

- Biniciliğe nasıl başladınız?
- Çocukken hayvanları çok severdim ve ailem beni biniciliğe yönlendirdi. Tabii o zamanlar benim biniciliği meslek olarak seçeceğimi hiç tahmin etmiyorlardı ama beni hep desteklediler. Reklamcılık okumama rağmen binicilik hep ön planda oldu.

- Siz doğuştan yeteneklilerden misiniz?
- Bana söylenenlere göre, küçüklüğümde ata binerken göze çarpıyormuşum. Yıldızlar ve gençlerde de hep iyi dereceler alıyordum. Şimdi çocuklara baktığım zaman görüyorum, aralarında bazıları pırıl pırıl parlıyor.

- Gündelik yaşamınızdan biraz bahseder misiniz?
- Günün 10 saatini kulüpte geçiriyorum. Çok ağır çalışıyorum. Bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız günde en az 4-5 saat ata binmeniz gerekir. Ben, çok değişik antrenörlerle çalışmanın yararına da inanıyorum. Çünkü her birinden değişik bilgiler edinip, kendinize göre yorumlayarak kullanabiliyorsunuz.

- Yurtdışında binicilik eğitimi aldınız mı hiç?
- Tabii ilk kez 16 yaşımdayken İngiltere'ye gittim ve Amerikalı milli bir antrenörle çalışma fırsatı buldum. Sonra birçok kez Belçika'ya gittim. Orada bir çiftlikte seyis olarak çalıştım. Seyis olarak çalışmak çok faydalı. Atla ilgili her şeyi öğrenme fırsatınız oluyor. İyi bir binici olmak için atın her yönünü bilmeniz gerekir. Çok iyi antrenörlerle çalıştım. Bir tanesi 2004 Atina Olimpiyatları'ndaki altın madalya sahibinin antrenörü Irlandalı Gerry Mullins, diğeri ise birçok ünlü binicinin antrenörü olan Belçikalı Jos Kumps.

- Artık tek başınıza mı antrenman yapıyorsunuz?
- Sürekli antrenörlerle çalışıyorum. Mullins ve Kumps ile hâlâ çalışıyorum. Ayrıca zaman zaman Türkiye'ye gelen bir Alman antrenörüm var. Bir de Norveçli antrenörüm var.

- Hedefiniz ileride onlardan biri olmak mı?
- Evet. Uluslararası Binicilik Federasyonu'nun antrenörlük kurslarına katılıyorum. Şu an ikinci seviyedeyim. Her seviye arasında biraz vakit geçmesini istiyorlar ki tecrübe artsın. Beşinci seviyeyi de bitirdiğim zaman federasyon beni dünyanın her yerine antrenör olarak gönderebiliyor.