kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BALÇİÇEK PAMİR

"Maalesef kız"

"Ben Nebahat Maşalı, seçimde HYP'den Bartın adayıydım. Tarihte bir ilktir memleketimden. Hem 1. sıra hem kadın aday. Tüm imkânsızlıklara rağmen çok çalıştım. Hatırı sayılır da oy aldım ama partim barajı aşamadı. Peki neden siyasete girdim? 14 yaşında babamın isteğiyle evlendirildim. 26 yaşında boşandım. Çevreme göre 'maalesef kız' olan 4 çocuğumu da üniversitede okuttum. Hem de tek başıma. İşsiz, sigortasız 4 çocukla kalakaldığımda, 300 yıllık yöresel el sanatını sandıktan çıkarıp günlük yaşama sokmayı becerdim. Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim. Yaptığım el ürünlerinin patentini bile aldım. Bilgisayar kullanmayı 40 yaşında öğrendim. Bir öğrencinin yardımıyla kendi web sitemi bile hazırladım. Sonra Meclis'e bir baktım. İnançlı Cumhuriyet kadınını temsil edebilirim diye düşündüm. Erkeğin egemen olduğu yerlerde kadının şansı az. 'Bakanın gözü körse, güneş ne yapsın' diyorum. Ama asıl sorun başka. Sorun, hemcinslerimizle el ele veremeyişimiz."
Nebahat Maşalı "Kadın korkusu" isimli yazıma mail atan yüzlerce kadından biri. Ne demiştik? Meclis'in yüzde onunu bile oluşturmayan kadın vekiller için eteklerimiz zil çaldı. Oysa hedef en az üç-dört bakanlık olmalı. Eğer AKP kadınlar konusunda samimiyse icracı bakanlıkları kadınlara teslim etmeli. Kadınlardan korkmayanların önü açık olacak, inanın. Ama Nebahat Hanım'ın söylediklerine katılıyorum. En büyük kötülük yine hemcinslerimizden geliyor. "Maalesef kız" zihniyeti de hâlâ yaygın.
Gülsün Bilgehan ile yaptığım söyleşiye CHP'den tepki geldi. " Sırasını beğenmedi, şimdi partiyi eleştiriyor. " Bu mudur yani?
Sizin o röportajdan anladığınız bu mudur? Bilgehan'la seçim öncesi konuşmak için epey ter döktüm. " Olmaz " dedi. " Seçilemeyeceğim kesin, ama seçimden önce konuşursam partiye zararı olur.
"Hangi sözünü beğenmediniz? "CHP kadınlardan korkuyor, gençlere önem vermiyor, dinsiz parti görüntüsü veriyor" dedi diye mi bozuldunuz? Hani tüm eleştiriler CHP'li bile olmayanlardan geliyordu? Bilgehan kadar CHP'li olan var mı? Eleştirileri de en az seçim sonuçları kadar yanlış okuyorsunuz.
NOT: Çarşamba günkü köşemde teknik bir hatadan ötürü yazının bir bölümü yayınlanmamıştır. Dolayısıyla kadın vekil sayısı yanlış algılanmıştır. Yazının internette yer alan kopyasında ise hedeflenen kadın bakan sayısı 3-4 yerine 34 olarak çıkmıştır. Düzeltir, özür dilerim.