kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uzan'dan Güler'e sürpriz ziyaret

Olcay AYDİLEK ANKARA
ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'in eski sahibi Cem Uzan, önceki gün akşam Enerji Bakanı Hilmi Güler ile makamında sürpriz bir görüşme yaptı. Güler, Uzan'dan taleplerini yazılı iletmesini istedi..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Genç Parti (GP) Genel Başkanı ve ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'in eski sahibi Cem Uzan'la önceki gün akşam, makamında sürpriz bir görüşme yaptı. Uzan, Bakan Güler'den bir kez daha imtiyaz sözleşmesi feshedilen ÇEAŞ ve KEPEZ'in geri verilmesini istedi. Enerji Bakanı Güler, uzun bir süredir kendisiyle ısrarla görüşmek isteyen Uzan'a, milletvekili genel seçimlerinin tamamlanmasının ardından çarşamba günü saat 17.00'de randevu verdi. Uzan, Bakan Güler'le olan görüşmesine, mali müşaviriyle birlikte geldi. SABAH'ın edindiği bilgilere göre Uzan, Bakan Güler'den bir kez daha imtiyaz sözleşmesi feshedilen ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'in geri verilmesini istedi. Uzan, bu konuda süren tahkim davalarına da dikkat çekerek, uzlaşmanın ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'in imtiyaz sözleşmesinin feshedilmesi sonrasında açılan tahkim davalarını da olumlu etkileyeceğini söyledi.

TAHKİM DAVALARI AÇILMIŞTI
Enerji Bakanı Güler'in, Cem Uzan'ı dinledikten sonra taleplerini yazılı olarak iletmesini istediği öğrenildi. Uzan-Güler görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Bakan Güler, Uzan'la daha önce 19 Ocak 2006'da görüşmüştü. Uzan, bu görüşmede Bakan Güler'e, "ÇEAŞ ve Kepez'e haksız yere el konuldu. Avrupa mahkemelerinde açtığım davaları kazanacağım. Eğer uzlaşırsak devlet yüklü tazminat ödemekten kurtulur" demişti. ÇEAŞ ve KEPEZ'in imtiyaz sözleşmesinin 2003'te feshedilmesinin ardından adeta tahkim davaları yağdı. Güney Kıbrıs kökenli Libananco, ÇEAŞ ve Kepez'in ortağı olduğu iddiasıyla Türkiye aleyhine 10.1 milyar dolarlık tazminat talebiyle New York'ta tahkim davası açtı. Dava, 12 Şubat 2007'de esastan görülmeye başlandı. Bu dava sürerken Polonya'da faaliyet gösteren Novahuta ve Euro Cement adlı şirketler de aynı gerekçelerle Türkiye aleyhine tahkim davası açtı. ÇEAŞ ve KEPEZ kapsamında Türkiye aleyhine açılan tahkim davalarında talep edilen tazminat tutarının 15-20 milyar dolar arasında olduğu hesaplanıyor.