kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ÖSS tercihinde son gün

Yeni Haber
Üniversite adaylarının tercih işlemleri bugün sona eriyor. Adaylardan, 2007-ÖSS'ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2007-ÖSS'ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranlar tercih yapabiliyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların tercih formu doldurmaları gerekmiyor.

Tercihler, başvuru merkezlerine yapılabileceği gibi bireysel olarak ÖSYM'nin internet adresinden TC Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresiyle de yapılabiliyor. Tercih bildirimi için faks, posta, elektronik posta gibi yollar kullanılamıyor. Başvuru merkezleri aracılığıyla tercih yapacak adayların bu işlem için başvuru merkezinden randevu alması gerekiyor.

Adaylar kılavuzda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları başvuru merkezine teslim edebiliyorlar.ÖSYM yetkilileri, tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adayları, ''Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan ''Tercih listesi''ni almaları gerektiği konularında uyarıyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve sonuçların 20 Ağustos'a kadar açıklanması bekleniyor.

Adaylar bu yıl tercihler için ücret ödemiyor. Adaylara ''yerleştirme sonuç belgesi'' de gönderilmeyecek. Tercih bildirimi bir kez yapıldıktan sonra tercihlerin değiştirilmesi mümkün olmayacak.

185 VE ÜSTÜ PUAN ALANLAR LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDECEK

ÖSS'ye katılan 1 milyon 615 bin 534 adaydan 1 milyon 297 bin 749'u, 160 ve üstünde puan alarak tercih yapma hakkı kazandı.
Puan türlerinin en az birinden 185 puanı geçen 1 milyon 30 bin 859 aday, lisans programlarını tercih edebilecek.

Tercih yapacak adayların kendi alanlarında veya alanları dışında yazacakları programlara dikkat etmeleri gerekiyor. Adaylar, lisede
okudukları alanla ilgili bir programı tercih ederlerse ÖSS belgelerindeki 0.8 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını, alanları dışında bir programı tercih etmek istiyorlarsa 0.3 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını göz önünde bulunduracaklar.Sınavda 160-185 arasında puan alan adaylar, meslek yüksek okulları ile açık öğretim programları, 185 ve üstünde puan alan adaylar da lisans programları arasından tercih yapabilecekler.

Adaylar, ÖSS sonuç belgelerindeki SÖZ-1, SAY-1, EA-1 puanlarıyla meslek yüksek okullarına veya bazı lisans programlarına SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarıyla yerleştirilecekler. Dil puanlarıyla da üniversitelerin yabancı dille ilgili bölümleri tercih edilebilecek.

KONTENJANLAR

Devlet ve vakıf üniversiteleri ile KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında toplam 433 bin 150 kontenjan bulunuyor.Bunlardan devlet üniversitelerine 364 bin 436, vakıf üniversitelerine 37 bin 310, KKTC'deki üniversitelere 12 bin 542, yurt dışı üniversitelerine bin 953 ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına 16 bin 909 kontenjan ayrıldı.

AA