kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pitbull sahiplerine ceza

Yeni Haber
İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, üretimi, sahiplendirilmesi, satışı, takas edilmesi yasak olan Pitbull cinsi köpek besleyen 3 kişiye 3 bin 290'ar YTL idari para cezası verildiğini bildirdi.

Soruları yanıtlayan Tatar, 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu yer alan, ''Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek, sahiplendirilmesini, Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaklanmıştır'' ifadesine dikkati çekti.

Çiğli'de 22 Temmuzda Pitbull cinsi bir köpeğin, önce başka bir köpeğe sonra da insanlara saldırdığını bildiren Tatar, olayla ilgili ''Türk Ceza Kanunu'nun 177. maddesinde yer alan 'Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması' hükmüne göre'' suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Tatar, 2007 yılında yaptıkları denetimlerde Pitbull'u yasaklanmasına rağmen besleyen 3 kişiye toplam 9 bin 870 YTL idari para cezası uygulandığını belirterek, hayvanlara el konulması için de ilgili kurumlarla yazışmalar yapıldığını ifade etti.

Yasa çıkmadan önce Pitbull sahibi olanların köpeklerini kısırlaştırmak ve bu köpeğe sahip olduğunu bildirmek zorunda olduklarını hatırlatan Tatar, ''2004'ten sonra bu tür hayvanların sahiplenme, satış ve üretimin yasaklandığını, yasakları ihlal eden kişilere hayvan başına 3 bin 290 YTL idari para cezası ve hayvana el konulması öngörüldüğünü'' vurguladı.

KANUN KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

İl Çevre ve Orman Müdürü Tatar, Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde 2004 yılından bu yana toplam 20 bin 706 YTL idari para cezası uygulandığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Kanun çerçevesinde İl Müdürlüğü olarak 2004'ten bugüne kadar hayvana işkence ve kötü muameleden 4 kez idari yaptırım kararı uygulandı. Horoz dövüşlerine ilişkin ve hayvandan kaynaklanan çevreye rahatsızlık nedeni ile birer idari yaptırım kararı verildi. Hayvanı öldürme nedeniyle 2 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulurken, trafik kazası nedeniyle 1 kişiye idari yaptırım kararı uygulandı.''

Tehlikeli türlere ilişkin yapılan tespitler sonucu da 3 idari yaptırım kararı uygulandığını belirten Tatar, kanun kapsamında hayvanseverlere yönelik bilgilendirme toplantıları, petshop sahiplerine yönelik eğitim çalışmaları yapıldığının, afiş, broşür ve kitapçık basıldığının altını çizdi.

HAYVANSEVER GÖRÜŞLERİ

Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Sekreteri Aynur Altun ise Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bu tür hayvanların beslenmesinin yasak olduğunu, ancak dışarıdan kaçak olarak getirildiklerini belirtti. Pitbulların ''dövüşçü'' olmadığına dikkati çeken Altun, Pitbull sahiplerinin yanlış yetiştirme tarzları nedeniyle bu hayvanların tehlikeli olabildiğini söyledi.

Altun, kuvvetli çene yapılarına sahip Pitbulların ''art niyetli insanlarca'' saldırgan özellikte yetiştirildiğini ifade ederek, yavru döneminde uysal yetiştirilen Pitbulların tehlikeli olmayacağını, saldırgan özellikli olanların da mutlaka ağızlıkla gezdirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kanunun herhangi bir yaptırım taşımadığını iddia eden Altun, acele çıkarılmış bir yasa olduğunu ileri sürdü.

Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Nebiha Deprem de hayvanların saldırgan olmalarının nedenin eğitim şekilleri olduğunun altını çizdi.

Hayvanların doğasında saldırganlık olmadığını belirten Deprem, tehlikeli olarak kabul edilmeyen köpeklerin de duruma göre ısırabileceğini, saldırganlaşabileceğini kaydetti.

Deprem, ''Doğru yetiştirilen Pitbullar tehlike arz etmez'' dedi.

(AA)