kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB'den bandrol uygulamasına müdahale

Yeni Haber
İçki ve sigarada, sahtecilik ve vergi kaçağı ile mücadeleyi öngören ''Bandrollü Ürün İzleme Sistemi'' Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında sıkıntıya neden oldu.

24 Temmuz'da uygulamaya giren yeni sistem ile Türkiye'de üretilen sigaralar ile yerli ve yabancı alkollü içkilere bandrollü satış zorunluluğu getirildi. Ancak, yeni sistemle ilgili süreç işlerken AB'den Türkiye'ye, alkollü içkilerdeki bandrol uygulamasının gerek Birlik normlarına, gerekse Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu uyarısı geldi.

Bu uyarının ardından taraflar arasında görüşmeler yapıldı ve konu masaya yatırıldı. Görüşmelerde, Maliye Bakanlığı yetkilileri, AB tarafına, sigarada bandrol uygulamasının zaten var olduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

''Türkiye'de ciddi oranda kaçak sigara ve içki sorunu var. Bu hem haksız rekabet yaratıyor hem vatandaşın sağlığını tehdit ediyor hem de büyük bir vergi kaybına neden oluyor. Biz, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi ile sektörü kayıt altına almak ve bu alandaki sorunları gidermek istiyoruz. Sigarada zaten bandrol var. Tütün mamullerindeki yeni bandroller ile izleme sistemini oluşturuyoruz. Alkollü içkilerdeki bandrol uygulaması da mevcut sorunların çözümü için devreye girecek.''

Ancak bu temasların ardından AB tarafı ve yurt içindeki firmaların talepleri doğrultusunda, bandrol uygulamasına yönelik yeni bir Tebliğ yayımlandı ve uygulamaya esneklik getirildi.

ERTELEME İSTEDİLER

Maliye Bakanlığı, daha sonra yeni sistemle ilgili hazırlıklarını tamamladı ve 24 Temmuz'da Bandrollü Ürün İzleme Sistemini resmen devreye sokuldu. Bu çerçevede yeni ürün içki ve sigaralara da bandrol yapıştırılmaya başlandı.

Sistem hayata geçirilirken, AB'den uygulamaya ilişkin yeni bir başvuru oldu. AB üyesi ülkelerdeki alkollü içki üreticilerinin lobi faaliyetleri sonucunda gerçekleştiği sanılan bu başvuruda, teknik sorunlar çözülmeden bandrol uygulamasına gidilmesinin sıkıntı yaratacağı ifade edilerek, söz konusu uygulamanın alkollü içkilerde bir süre ertelenmesi istendi.AB başvurusunda, uygulamanın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu iddiaları da yinelendi.

YENİ TEBLİĞ HAZIRLANIYOR

Maliye Bakanlığı, gerek AB'den gelen bu talep, gerekse yerli firmaların stoklarındaki ürünlere bandrol yapıştırılması için ek süreye ihtiyaçları olduğu yolundaki bildirimleri üzerine alkollü içkilerde firmalara 5 Kasım'a kadar geçiş süreci tanınması yönünde karar aldı.

Bu çerçevede yeni bir Tebliğ hazırlanmaya başlandı. Bakanlık yetkilileri, yeni düzenlemenin bu haliyle yayımlanması halinde, firmalara ve ithalatçılara yeni uygulama için 3 aylık bir geçiş dönemi sağlanacağını, 5 Kasım'dan sonra ise bandrolsüz içki satışlarına yasak geleceğini bildirdiler.

(AA)