kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Fincancı katırlarını ürkütmemek lazım

Prof. Zafer Üskül'ün anayasadan "Atatürk ilke ve inkılâpları" cümlesini çıkarmak istemesinin sebebi, onun Atatürk düşmanı olması değil. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılâpçılık olarak sıralayacağımız bu ilkeler, aslında CHP'nin 6 okunun isimleri. 1961 yılına kadar, anayasanın 2. maddesinde "Türk devletinin, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılâpçı olduğu"
hususu yer alıyordu. Bu ilkeler, 1931'de anayasaya girdi ve ancak 1961 Anayasası ile (27 Mayıs devrimi (!) sonrası hazırlanan anayasa) 2. maddeden çıkarıldı. 2.madde, 1961 Anayasası'nda şu şekli aldı: "Türkiye cumhuriyeti, insan haklarına ve başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan milli, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir."
1961 Anayasası'nın başlangıç bölümünde, Atatürk devrimlerinden (inkılâplarından) söz edilmekle birlikte, "Atatürk ilkeleri" tabiri yer almıyordu. Böylece bir anlamda, CHP'nin 6 okundan kurtulmuştuk.
1982 Anayasası'nın 2. maddesine, 1961 Anayasası'ndan farklı olarak, hem
"Atatürk milliyetçiliği" sözü yerleştirildi; hem de başlangıç bölümüne, "Atatürk ilke ve inkılâpları" bir referans hükmü olarak konuldu. Denildi ki: "Hiçbir düşünce ve mülâhaza.... Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında koruma göremez." Daha sonra, bu ideolojik çerçeve bir nebze kırıldı ve "Hiçbir düşünce ve mülâhaza" yerine, "Hiçbir faaliyet... Atatürk ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında koruma göremez" cümlesi konuldu.
Türkiye'nin gündeminde bazı sıkıntılı konular varken, doğru bile olsa, Prof. Zafer Üskül'ün, "Atatürk ilke ve inkılâpları hedef alınıyor" izlenimini yaratması, bir işe yaramadığı gibi, sadece fincancı katırlarını ürkütür.