kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB cep televizyonunda DVB-H'ı destekleme kararı aldı

20.07.2007
Avrupa Birliği, yeni gelişmekte olan cep telefonundan televizyon yayınında (cep televizyonu), 'yayın teknolojisi' olarak DVB-H'ı destekleme kararı aldı.

BBC'nin haberine göre, Avrupa Konseyinin telekomünikasyondan sorumlu üyesi Viviane Reding, birlik üyesi ülkelere cep telefonundan televizyon yayınında ''mümkün olduğunca hızlı şekilde'' DVB-H teknolojisine geçilmesini istedi.

Reding, halen AB üyesi 18 ülkede benimsenen ya da deneme sürecinde olan DVB-H teknolojisinin, gelecek yıl 27 üye ülkenin tümünde benimsenmesinin ''yasal olarak teşvik edileceğini ve gerekirse mecburi kılınacağını'' söyledi.

Reding, bir an önce ortak standarda geçmediği takdirde AB'nin, parlak bir gelecek vaadeden ve 2011 yılına dek dünyada yarım milyon kullanıcıya erişerek 20 milyar avroluk bir pazar oluşturması beklenen cep televizyonu sektöründe öncülük şansını yitireceğini savundu.

İngilizce ''Cep Telefonları İçin Dijital Video Yayını'' (Digital Video Broadcasting for Handhelds) ibaresinin baş harflerinden oluşan DVB-H teknolojisi, henüz başlangıç halinde olmasına rağmen tüm dünyada hızla yayılması beklenen ve mobil telefon kullanıcılarının cep telefonlarından televizyon yayınlarını izleme olanağı sağlayan cep televizyonu teknolojisi için geliştiren yaklaşık 7 alternatiften biri.

ÇAĞRIYA SEKTÖRDEN FARKLI TEPKİLER

Bu arada Reding'in çağrısı, sektörde farklı tepkiler uyandırdı.

AB'nin DVB-H teknolojisini tavsiye etmesine karşılık, ABD, Güney Afrika, Güney Asya ve Japonya gibi diğer büyük pazarlarda farklı yayın teknolojilerinin denendiği ve bir standart birliği sağlanmadığını savunan bazı sektör oyuncuları, kararın ''Brüksel'deki siyasilerce değil, piyasa oyuncuları tarafından verilmesi gerektiğini'' savunuyor.

Sektörün AB'yi destekleyen kesimi ise DVB-H'nin en açık ve en fazla üretici ve kullanıcı tarafından tercih edilen teknoloji olduğu için, Brüksel'in mantıklı bir karar verdiğini iddia ediyor.

Öte yandan Avrupanın geneli için uygun olan DVB-H teknolojisinin benimsenmesinin, İngiltere için sorun oluşturacağına dikkat çekiliyor.

AB'nin çoklu medya kullanımı için en uygun spektrum olarak UHF bandını uygun gördüğünü hatırlatan uzmanlar, bunun UHF bandından serbest frekans tahsisini gerektirdiğini, İngiltere'nin 2012 yılındarn önce bu banttan serbest frekans tahsis etmesinin mümkün olmadığını belirtiyorlar.

(AA)