kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Beşiktaş'ta gergin yıkım

Yeni Haber
''Beşiktaş Meydanı Düzenleme Projesi'' kapsamında yıkım kararı alınan 50 dükkandan 40'ı, sabah saatlerinde iş makineleriyle gelen Beşiktaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından yıkıldı.

Yıkıma engel olmak isteyen esnaf, önce açıklama yaparak avukatları aracılığıyla kararı duldurmak istedi ancak, başarılı olamayınca dükkanlarını tahliye etti.
Yıkım sırasında esnaf ve zabıta görevlileri arasında sık sık gerginlik yaşanırken, boğazına bıçak dayayan bir esnaf, polise zor anlar yaşattı.

Yıkımı engellemek isteyen esnaf, sabaha kadar dükkanlarını kapatmayarak belediye görevlilerinin bekledi. Saat 04:00 sularında basın açıklaması yapan esnaf, yıkımdan Beşiktaş Belediyesi'ni ve Başkan İsmail Ünal'ın bağlı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'ni sorumlu tuttu. "CHP önce Rodos'a yüzsün sonra bizim dükkanlarımızı yıksın, Anaysa Mahkemesi'ne giden Baykal bizim mahkeme kararlarımızı neden kabul etmiyor." sözleriyle yıkıma tepki gösteren esnaf, "Burayı yıkarsanız aç kalırız, burası bizim ekmek teknimiz. Borçlarımızı sizmi ödeyeceksiniz?" yazılı pankatları dükkanlarına astı.

Yıkımdan önce esnaflar adına açıklama yapan avukatlar Fehmi Özalp ve Orçun Gündüz, ''Bu dükkanlar zaten belediye tarafından verildi. Bu insanlar burada belediyeye işgaliye bedeli ödüyor. Ayrıca yetkililer dükkan sahiplerine salı günü sabah gelerek, cumartesi günü yıkım yapılacağını söylemiş. Bunun üzerine bize gelen 10 dükkan sahibi adına mahkemeye başvurarak, yıkım için tedbir kararı aldık. Ancak cumartesi günü yapılacağı söylenen yıkım, bugün gerçekleştiriliyor. Burada bulunan 50 dükkanın içinden, 10 dükkanı kanunen yıkamazlar.'' dedi.

Belediye ile yapılan görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine saat 05:30 sularında esnaf dükkanlarını boşaltmaya başladı. Yıkım başladığında İsmail Fidan isimli bir dükkan sahibi boğazına ekmek bıçağını dayayarak, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile görüşmek istediğini söyledi. Daha sonra polislerce ikna edilen Fidan, olay yerinden uzaklaştırıldı.
Yıkım sırasında da, dükkanı yıkılan Halil İbrahim Yıldırım'ın ablası Ayşe İçöz fenalaşarak, baygınlık geçirdi. Olay yerine gelen ambulans ekipleri tarafından müdahale edilen Yıldırım da yıkımda görevli olan Zabıta Komiser Yardımcısı Yaşar Kalkan'a saldırdı. Kavgaya çevrede bulunan dükkan çalışanları da müdahale etti. Olay yerinde bulunan polis ekipleri, kavga büyümeden tarafları ayırdı.

Zabıta ekiplerinin de yardımıyla boşaltılan dükkanlar, iş makineleriyle kısa sürede yıkıldı. Pazarın bulunduğu alanın park yapılmasının planlandığını kaydedildi.

CHA