kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Hipokrat' operasyonu

Yeni Haber
Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan 'Hipokrat' operasyonunda sağlam kişilere protez ve ortez satmış gibi fatura keserek devleti 2 milyon YTL zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alınan 8'i medikal firması sahibi, 2'si bayan toplam 14 kişi adliyeye sevk edildi.

Polisin 6 aylık çalışması sonucu düzenlenen operasyonda ismine fatura kesilen 1250 hasta incelemeye alındı. Mali polis 6 aylık sürede bilirkişi raporu alabilmek için 300 hastayı tek tek sırtında taşıyarak hastaneye götürdü. Diğer 950 kişinin tedavisinin sürdüğü ve operasyonda 9 medikal firmasının tüm işlemlerinin mercek altına alındığı kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, bazı medikal malzemesi satan firmaların ihtiyacı olmayan sağlam insanlara protez takılmış gibi fatura keserek devleti zarara uğraktıkları ihbarını alan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı bilgisi dahilinde operasyon başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı müfettişlerin de katılımıyla geçtiğimiz Şubat ayında başlatılan operasyona 'Hipokrat' ismi verildi. 6 aylık süre içerisinde ismine fatura kesilen 1250 hastayı takibe alan Mali Büro Amirliği dedektifleri, protez ve ortez takılmış gösterilen hastalardan 300'ünü tek tek sırtında taşıyarak hastaneden bilirkişi raporu alırken diğer 950 kişi hakkında da bilirkişi raparu alınacağı açıklandı.

İŞİTME PROBLEMİ OLANA PROTEZ TAKMIŞLAR

Yapılan araştırmada işitme problemi olan bazı hastalara protez takılmış gibi fatura kesilerek SGK'yı zarara uğratıldığı tespit edildi.

İsmine fatura kesilen hastaları inceleyen polis büyük bir dolandırıcılık olayını da günyüzüne çıkardı. İsmine fatura kesilen ve aralarında bir milli sporcunun da bulunduğu 300 hastanın ifadesine başvuran polis, operasyonun sürdüğünü ve hastaların tamamının incelenmesiyle operasyonun mali boyutunun tam anlamıyla ortaya çıkacağını bildirdi.

Cumhuriyet savcısının talimatıyla gözaltına alınan medikal firması sahipleri Ahmet S. (40), Ali C. (33), Şendoğan K. (29), Engin Y.(28), Bekir Y.(36), Davut K.(46) ve Erhan G. (31) ile 9 ayrı firma çalışanları Nurgül G.(32), Burak G. (32), Kezban T. (30), Ahmet H. (55), Fatih T. (35), Hasan E. (44), Arif Ç. (23)'nin emniyetteki sorgulamaları tamamlandı. 8'i firma sahibi 2'si bayan toplam 14 şüpheli 'Suç işlemek için örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik yapmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık yapmak, suçtan elde edilen geliri (kara para) aklamak' suçlarından adliyeye sevk edildi. Şahısların devleti 2 milyon YTL dolandırdıkları iddia ediliyor.

İTHAL DİYEREK DAHA UCUZ OLAN YERLİ ÜRÜNÜ SATMIŞLAR

Öte yandan şüphelilerin bazı hastalara 'ithal protez takacağız' diyerek daha ucuz olan yerli protez taktıkları ve böylece sadece bir hastada devleti binlerce YTL dolandırdıkları öğrenildi. Hipokrat operasyonunun, süreceği bazı hastalara düzenlenen sahte raporların da incelenmeye alındığı ve yeni gözaltıların olabileceği bildirildi.

Polis, bazı kişilerin de firma sahipleri ve çalışanlar tarafından çeşitli vaadlerle kandırıldığını saptadı. Operasyon boyunca ismine fatura kesilmesine rağmen herhangi bir sağlık problemi olmayan vatandaşlar da polisin operasyonu sonrası şaşkınlıklarını gizleyemedi.

CHA