kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nükleer silahlanma yarışı sonrası çıkabilecek bir savaş Soğuk Savaş yıllarının "kıyamet senaryosu" olarak gösteriliyordu...

Nükleer tehdit kapıda

Bölgeyi tehlikeye sürükleyecek bir savaşı engelleyen iki büyük anlaşmanın geleceği tehlikede... Rusya'nın AKKA'dan çekilmesinin ardından, ABD de 2009'da miladı dolan START-1'i yenilememeyi tartışıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Nükleer tehdit kapıda
Soğuk Savaş yıllarının korkulu rüyası nükleer savaş tehlikesi tekrar dünyanın kapısını çalıyor. Bu korkunç senaryoyu engellemek için büyük ümitlerle imzalanan AKKA ve START-1 antlaşmalarının geleceği tehlikede... Rusya'da yayımlanan Kommersant gazetesi, Moskova'nın AKKA'dan imzasını kaldırması sonrasında şimdi de ABD'li şahinlerin START-1'den çekilmeyi planladığını yazdı.

ANLAŞMA ZARARLI
Gazete, bu tedirginlik yaratan adımın ardındaki ismin ABD Silahlı Kuvvetler Stratejik Komuta Birimi Komutanı General James Cartwright olduğunu belirtti. Başkan George W. Bush'a yakınlığıyla bilinen Cartwright'in salı günü Senato'nun basına kapalı Silahlı Kuvvetler Komitesi oturumunda "START- 1'den çekilmek ABD'nin çıkarınadır. Anlaşma faydadan çok zararlı. 2009'da süresi dolduğunda yenilenmemeli" dedi. Gazete, kimliğini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, anlaşmanın ABD'nin nükleer silah üretimine sınırlama getirdiği ve ülkenin terörle savaşını zorlaştırdığı için savaş yanlısı kesim tarafından istenmediğini yazdı.

RUSYA: TEHLİKELİ
Bush'un, babasının yazlığında Rusya lideri Vladimir Putin'e anlaşmayı uzatma sözü verdiğini hatırlatan gazete, anlaşmanın yenilenmemesi halinde "tehlikenin büyük" olduğu yorumu yaptı. Uzmanlarsa ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin nükleer tehlikeyi yeniden gündeme getireceğini belirtti. ABD'nin tek taraflı anlaşmadan çekilmesinin Rusya'yı da harekete geçireceğini belirten uzmanlar, "Bu durumda Rusya'nın anlaşmanın getirdiği sınırlara sadık kalıp kalmayacağı da belirsiz" diye yazdı.
Haberin fotoğrafları