kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'a yabancı sermaye ilk 6 ayda en çok Irak'tan geldi

İTO'nun açıkladığı, İstanbul'da yeni kurulan yabancı ortaklı şirketler verilerine göre, yılın ilk altı ayında 35.2 milyon YTL ve yüzde 14.79 payla en fazla Iraklı yatırımcılar geldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul'a yabancı sermaye ilk 6 ayda en çok Irak'tan geldi
Bu yılın ilk altı ayında İstanbul'da toplam 238 milyon 616 bin 802 YTL'lik sermaye tutarında yabancı ortaklı şirket kuruldu. Sermaye tutarı bakımından 35.2 milyon YTL ve yüzde 14.79 payla Irak sermayesi birinci sırayı aldı. Söz konusu dönemde Irak'tan İstanbul'a 55 yeni yatırımcı geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Yalçıntaş, Iraklılar'ın birinci olmasıyla ilgili olarak "Güvencekleri devlete gelmeyi tercih ediyor olmalılar" dedi. İTO'nun verilerine göre yılın ilk altı ayında gelen Irak uyruklular getirdikleri 35.2 milyon YTL tutarındaki sermayenin yüzde 14.08'ini kimya-plastik-kauçuk sektörüne yatırdılar. Diğer dikkak çeken sektör ise binde 17 ile elektrik, elektronik ve bilişim oldu. Sermaye tutarına göre yapılan sıralamada ikinci yüzde 12.89 ile Güney Kore vatandaşları oldu. Koreliler'in en fazla yatırımda bulunduğu sektörler yüzde 11.73 ile tekstil-giyim oldu.

GÜVENİLİR DEVLET ARIYORLAR
Yalçıntaş, dün ekonomi basınıyla kahvaltılı sohbet toplantısında biraraya geldi. Toplantıda İstanbul'da kurulan yabancı sermayeli firmalarla ilgili istatistikleri açıklayan Yalçıntaş, "İstanbul'a özellikle gayrimenkul sektörüne olan yabancı ilgisine söz konusu. Yılın ilk 6 ayında kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı 2006 yılı son altı ayına göre yüzde 14.90 oranıda arttı" diye konuştu. Kayıtlara göre kentteilk 6 ayda bin 504 yabancı tarafından şirket kurulduğu veya ortak olunduğunu açıklayan Yalçıntaş, sektörler sıralamasında ise 404 yatırımcı ile müşavirlik hizmetlerinin ilk sırada yer aldığını, bunu elektrik-elektronik, bilişim ile inşaatın izlediğini kaydetti. Yalçıntaş, sermaye dağılımında ilk sırayı Irak'ın aldığını ve bu ülkeyi Kore, İsveç ve ABD'nin izlediğini söyledi. Iraklılar'ın ilk sırada olmasıyla ilgili olarak yorumunun sorulması üzerine Yalçıntaş, "Yatırımcı yapacak yerler arıyor olmalılar. Paralarını değerlendirecek yerlere ihtiyaçları olabilir. Güvencekleri devlete gelmeyi tercih ediyor olmalılar" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları