kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Barzani Hatay'da denize nazır arazi satın aldı" iddiası

OLCAY AYDİLEK
TCDD'nin Hatay'da 3 bin 400 dönümlük denize nazır arazi satış ihalesi, en yüksek teklifi veren Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl'ın araziyi KDP lideri Barzani adına aldığı iddiaları üzerine askıya alındı..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Barzani Hatay'da denize nazır arazi satın aldı" iddiası
Devlet Demiryolları'nın (TCDD), Hatay- Dörtyol'da deniz kıyısında bulunan 3 bin 400 dönümlük arazisinin satış ihalesi, devletin kritik birimlerinde büyük gürültü kopardı. İhalede en yüksek teklifi veren Kızıl Petrol'ün sahibi, Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl'ın, araziyi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani adına aldığı iddiaları ise ortalığı karıştırdı. TCDD, araziyi açık artırmayla satmak için 12 Nisan'da ihaleye çıktı. En yüksek teklifi, 125 milyon 250 bin YTL ile İbrahim Kızıl'ın sahibi olduğu Kızıl Grup sundu. 1937'de Türkiye'ye bağlanan Hatay'da, Suriye sınırındaki toprak satışı, kritik bazı iddiaları da gündeme getirdi. SABAH, ihalenin askıya alınmasının perde arkasındaki kritik iddiaları araştırdı. İşte, gündeme gelen iddialar, resmi yazışmalar ve görüşmeler:

1- HATAY'IN HASSAS KONUMU: TCDD, ihale sürecinde satışla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarından görüş sordu, görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde, Hatay'ın, yıllardır süregelen 'özel' ve 'hassas' konumu gereğince devletin bu ilde toprak ya da arazi satışına mesafeli yaklaştığı ortaya çıktı.

2- BARZANİ İDDİASI: Kızıl'ın, bu araziyi KDP lideri Barzani adına aldığı iddiaları ortaya atıldı.

3- ENERJİ BAKANLIĞI MERKEZ YAPACAK: Enerji Bakanlığı, TCDD'ye, Ceyhan merkez olmak üzere Adana ve çevresinde enerjiye yönelik büyük yatırımlar yapılacağını, bu konuda imar çalışmalarının sürdüğünü belirterek, satışa ilişkin itirazlarını iletti. TCDD yetkilileri ise kazanan girişim grubunun, 50 bin YTL'lik geçici teminatını geri aldığını belirtti. İhalenin iptale sürüklendiğini kaydeden yetkililer, Barzani ve Hatay'da toprak satışına ilişkin devletin izlediği politika konusunda değerlendirme yapmadı.
Haberin fotoğrafları