kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Meclis yarın göreve başlıyor

Yeni Haber
TBMM'de 23. dönem çalışmaları yarın yeni milletvekillerinin yemin töreni ile başlıyor. Törenin kusursuz geçmesi için tüm önlemler tekrar gözden geçirilirken, milletvekilleri de yeminlerini "bir kerede hatasız ve ezberden okumak" için çalışıyorlar. Öte yandan, kaydını yaptırmayan milletvekilleri törene kadar işlemlerini tamamlamaları bekleniyor.

1.YASAMA YILI MİLLETVEKİLİ YEMİN TÖRENİYLE AÇILACAK

TBMM 23. Dönem 1. Yasama Yılı 4 Ağustos Cumartesi günü, TBMM geçici Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında, geçici katip üyeler, milletvekilleri ve Meclis bürokratlarının Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başlayacak.

TBMM Genel Kurulu 4 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00'te ilk birleşimini açacak.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, 23. Dönem milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecekler.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.

KATİP ÜYELERE GÖREVLERİ ANLATILDI

Başkanlık Divanı'nda katip üye olarak görev yapacak 6 milletvekilinden 3'ü, TBMM Genel Kurul'da bilgilendirildi. Meclis bürokratları tarafından bilgilendirilen, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile AKP Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, 4 ağustos Cumartesi günü Genel Kurul'da geçici katip üye görevini üstlenecekler.

Geçici katip üye en genç 6 milletvekili, dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı'na oturacak. Divan'da yer alacak diğer isimler şöyle:

AKP İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, AKP Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen

MECLİS SON HAZIRLIKLARINI GÖZDEN GEÇİRİYOR

4 Ağustos Cumartesi günü yapılacak milletvekili yemin töreni nedeniyle TBMM'de yoğun güvenlik önlemleri alınacak. Milletvekilleri, yakınlarının isimlerini bir gün önce ilgili birimlere bildirecek. Yemin töreninin yapıldığı gün, TBMM üyeleri ve yakınları, davetliler, Meclis personeli ile basın mensuplarının dışında ziyaretçiler ise ancak, isim yazdırarak girebilecek. Öte yandan, olabilecek herhangi bir eyleme karşı Emniyet Çevik Kuvvet Ekibi Meclis kapıları dışında önlem alacak.

ZİYARETÇİLER EKRANDAN İZLEYECEK

Bu arada, isim bildirmeleri halinde Meclis'e ziyaretçi alınacak. Meclis yönetimi, dinleyici locasının 650 kişilik olduğu gerekçesiyle, milletvekillerinden fazla ziyaretçi getirmemelerini istendi. Meclis, Dikmen kapısı girişindeki ziyaretçi salonuna da bir televizyon yerleştirerek, ziyaretçilerin buradan da yemin törenini izlemelerini sağlanacak. Yemin ederek kürsüden inen milletvekili yakınlarının locayı boşaltmaları istenecek, yemin etmeyen milletvekili yakınlarının bunların yerine geçebilmeleri sağlanacak. Böylece milletvekili yakınlarının hepsinin töreni izleme imkanı olabilecek.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ

Yemin töreninden sonra Meclisi Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilerek, 9 Ağustosta Meclis Başkanı seçiminin ilk turunun yapılması planlanıyor.

Meclis Başkanlığından alınan bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Sezer yemin törenine katılmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanlarının da törene katılıp katılmayacakları netlik kazanmadı.

(ANKA)