kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERGUN BABAHAN

Sol, özeleştiri CHP ve Baykal

Büyük resim için tıklayın
Özeleştiri sol kültürün önemli bir parçasıdır. Sosyalizmden evrilen sosyal demokrat partiler de bu kurumu ciddi biçimde işletmeyi başarmıştır.
Marksist terminolojiyle ifade edilecek olursa, "proletarya partilerinin özeleştirisi, kendi hataları temelinde eğitilmesi ve yetiştirilmesi gerekir. Çünkü partinin gerçek kadrolarını ve gerçek önderlerini yetiştirmek açısından çok önemlidir."
Komünistler için özeleştiri kendini ve çalışmasını değiştirme, ileri götürme ve daha ileri bir mevziden yeniden inşa etmek için vazgeçilmez bir silahtır.
Solcular, partilerini ve kendilerini eleştiri silahını kullanarak geliştirir. Sol harekette, özeleştiri sosyalist mücadelenin gelişmesi ve ileri gitmesi için zorunluluk olarak görülür.
Elbette özeleştiri kurumu sosyalist hareketlerin zirvede olduğu dönemdeki kadar güçlü bir kurum değildir.
Ancak sosyalizmin demokrasiyle uzlaşmasını ifade eden sosyal demokrat partiler için de güçlü bir araç olma niteliğini sürdürmektedir.
Kendine sosyal demokrat diyen, Sosyalist Enternasyonal'in üyesi olan CHP'nin bu kültürden hiç nasibini almadığı son seçim değerlendirmesiyle ortaya çıkmış vaziyette.
Seçimde alınan ağır mağlubiyetin sorumluluğunu hiç kendinde, liderliğinde, teşkilatında, seçim organizasyonunda, partinin halktan kopukluğunda aramayan CHP, kendisine günah keçileri bulmuş.
2. Cumhuriyetçiler, medya, cemaatler, ABD, Avrupa Birliği art arda sıralanmış.
Yani CHP "düveli muazzama"ya karşı mücadele etmiş.
Başarının önündeki engeller arasında halk unsuru unutulmuş.
Özel toplantılarda dile getirilen halka yönelik suçlayıcı ifadeler, bildiride yer almamış.
Bu açıklama bile Türkiye'de bugün asıl sorunun muhalefet olduğunu açıkça gösteriyor.
Güçsüz bir muhalefet demokratik sisteme en büyük tehdidi oluşturuyor.
Kusuru kendinden başka herkeste bulan ve kendine sosyal demokrat diyebilen bir parti ise güçlü bir muhalefet veya iktidar alternatifi oluşturmanın önünde en büyük engel olarak duruyor.
CHP'nin yapması gereken sağı solu suçlamak yerine "Biz nerede yanlış yapıyoruz?" diye bir özeleştiri süzgecinden geçmek ve halkla iç içe olmayı öğrenmektir.
Beyler, gün özeleştiri günüdür.