kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Tayyip Erdoğan

Köşk iddialarına Başbakanlık'tan yalanlama geldi

Ergun AKSOY ANKARA
Üçlü zirvenin ardından kulislerde Erdoğan'ın, Gül'den aday olmamasını istediği, MHP'ye de "Vecdi Gönül'ün aday gösterileceği" mesajı verildiği öne sürüldü. İddialar yalanlandı..
Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım sürerken, AK Parti'de Erdoğan, Gül ve Arınç'ın önceki gece yaptığı 6 saatlik zirveden sonra başkentin siyasi kulisleri ortaya atılan Çankaya senaryoları ile çalkalandı. Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den adaylıktan çekilmesini istediği, MHP'ye "Vecdi Gönül'ün aday gösterileceği" mesajı verildiği öne sürüldü. Bir başka senaryo ise Murat Başesgioğlu'nun aday olacağı yönündeydi. Ancak Başbakanlık kaynakları bu iddiaları "Görüşmenin içeriğini kimse bilmiyor. İddialar doğru değil" diyerek yalanladı.

MESAJ İDDİASI
ANKA Haber Ajansı, zirvede Gül'ün, Erdoğan'a adaylık konusunda ısrarlı olduğunu söylediğini ve "Önümde ne anayasal ne de 367 engeli var. Engel kalmadığı bir durumda çekilmem çelişki yaratır" dediğini öne sürdü. Haberde ayrıca Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin kesin kararını önümüzdeki pazartesi basın toplantısında açıklamayı düşündüğü de belirtildi. Bir diğer senaryoya göre de, "Oylamaya katılırız" diyerek yine 367 krizi yaşanmasını önleyen MHP'ye, AK Parti'den, "Çankaya için Vecdi Gönül aday gösterilecek" mesajı gitti. Bir başka iddia, aralıksız 20 yıldır milletvekili olan, ANAP hükümetlerinde İçişleri Bakanlığı yapan, AK Parti hükümeti döneminde de Çalışma Bakanlığı'nı üstlenen Murat Başesgioğlu'nun Çankaya'ya aday gösterileceği yönündeydi. Bu senaryo, uzlaşmacı kişiliğiyle bilinen Başesgioğlu'na muhalefetin de sıcak bakabileceği mantığına dayandırıldı. Bir başka senaryo da, özellikle CHP'nin "dayatma kabul etmeyiz" tezine karşı AK Parti'de Gül'ün yanısıra birkaç aday daha gösterileceği" oldu.

İRADESİ ÖNEMLİ
Tüm bunlara karşın AK Parti cephesinde, Erdoğan'ın, "Abdullah Gül Beyin bu noktadaki iradesi benim için çok çok önem taşıyor" şeklindeki sözlerine işaret ediliyor. Ancak üçlü zirvenin ardından Erdoğan'ın Gül ile görüşmesi baş başa yapıldığı için yakın kurmaylar bile içeriğe ilişkin bilgi edinememekten yakınıyor. AK Parti kulislerinde "Eğer Abdullah Bey, 'adayım, sorumluluk bana ait' kararına varırsa Başbakan da bu karara saygı gösterir. Parti ve grup olarak da Sayın Gül'ün arkasında dururuz" görüşü hâkim. Dün parti genel merkezinde bazı bakanlarla görüşen Erdoğan, yarın da tüm vekillerle akşam yemeğinde bir araya gelecek. Ancak, bunun tamamen bir tanışma toplantısı olduğu ve Erdoğan'ın, "Yeni dönemde Meclis'te boş koltuk görmek istemiyorum. Parlamento çalışmalarına düzenli katılacaksınız" uyarılarında bulunacağı belirtiliyor. Erdoğan'ın hafta başında da MYK ve grup toplantıılarında Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve kabine konusunda nabız yoklaması bekleniyor.