kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

AK Parti mi başarılı CHP mi başarısız?

AK Parti'nin 3 Kasım 2002 seçimlerinde aldığı oy oranı yüzde 34.28 idi. AK Parti 22 Temmuz seçimlerinde oy oranını yüzde 46.5'e çıkararak oy oranını oldukça artırdı. Kuşku yok ki 22 Temmuz sonuçlarının ortaya çıkardığı tablo AK Parti'nin en kârlı çıkan siyasi parti olduğu...
AK Parti'ye oy artışı sağlayan nedenleri geçen haftaki yazılarımda analiz etmiştim. Bugün de AK Parti'nin artan oy oranının hangi kesimden kaydığını ve gerçekten CHP' nin oy kaybına neden olup olmadığını irdelemek istiyorum.
AK Parti'nin bir önceki genel seçimlere göre oy artışı 12.22 puandır. Bir başka değişle AK Parti oylarını yüzde 35 artırmıştır . Peki bu artış hangi kesimden AK Parti'ye gelmiştir? Yoksa son günlerde çok fazla seslendirilen " CHP oylarını AK Parti'ye kaptırdı" söylemleri gerçekten doğru mu? Bu konunun iyice analiz edilmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
AK Parti'ye giden oy artışları CHP'den değil merkez sağ partilerden kaynaklanmıştır . 2002 seçimlerinde DYP yüzde 9.54, Anavatan Partisi yüzde 5.13, Genç Parti yüzde 7.25, MHP yüzde 8.36 olmak üzere toplam yüzde 30.28 oy oranına ulaşıyor. Peki geçen seçimlerde DYP, Anavatan ve Genç Parti'nin aldıkları oylar nerede? İşte sorumun cevabı burada yatıyor. O oylar bu kez AK Parti'ye gitti. 22 Temmuz seçim sonuçlarına baktığımızda AK Parti'ye kayan oy oranının önemli bölümü merkez sağdaki oylardan ve bir kısmının da geçen dönem DEHAP olan bugünkü DTP'den gitmiştir. Yani sıkça tartışılan merkez sol ve CHP'den AK Parti'ye giden oy yoktur.
CHP
gerçekten 22 Temmuz'da oy kaybına uğramış mıdır? Bana kalırsa hayır, ancak oy artışı da sağlayamamıştır. Listelerine aldığı DSP'den de öyle beklendiği gibi destek alamadığını da söylemek gerekir . DSP'nin yönetiminde olup bu seçimde CHP'y e oy vermediğini söyleyen çok kişiye rastladım. Kaldı ki, seçim öncesi sivil toplum örgütlerince meydanları dolduran milyonların , CHP ye oy verecek beklentisi, CHP'nin alacağı oy oranı ile ilgili beklentiyi de yükseltmişti. Oysa CHP'nin seçim öncesi alacağı oy oranı en iyimser tahminlerle araştırma şirketlerinin ortaya koyduğu aralık yüzde 20-23 oy oranı idi. Bence CHP beklendiği gibi oy almıştır . CHP'nin 2002 seçimlerinde aldığı oy oranı yüzde 19.4, DSP'ninki de yüzde 1.2 olduğunu hesaba katarsanız her iki partinin toplam oy oranın yüzde 20.6'dır. Bu seçimde de bu oranını düşürmemiş, hatta sembolik bir artış kaydetmiştir. CHP' nin aldığı oy oranını beklentilerin altında olduğunu öne sürmek bence yanlış bir analizin sonucudur. Bu söylentilerin altında yatan asıl nedeni, seçim öncesi meydanları dolduran bayraklı mitinglerin sonucunun CHP ile özdeşleştirilmesidir. Oysa meydanları dolduran o yüzbinlerden AK Parti'nin de nasibini alacağı hesaba katılmadı.
Meydanlara bayrakları ile giden birçok kişinin AK Parti'ye oy verdiğini de biliyorum.
Bence CHP seçimlerde beklendiği gibi oy almıştır . Asıl sorun merkez sağ partilere daha önce oy veren büyük kitlelerin AK Parti'ye yönelerek AK Parti'yi merkeze oturttuğu gerçeğidir. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da seçim sonucunda, partilerinin merkez parti olduğunu ve bundan böyle de toplumun tüm kesimlerini kucaklayacaklarını söyleyerek, kutuplaşmaya izin vermeyeceğinin mesajını verdi. Bana kalırsa AK Parti ve Erdoğan'ın bu konudaki ilk sınavları cumhurbaşkanı seçimi olacak. AK Parti gerçekten merkez parti olup olmayacağı ve toplumun tüm kesimlerine aynı yakınlıkta olup olmadıklarının sınavını Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verecektir.
CHP'nin oy kaybına uğradığını düşünenler Türk milletini iyi tanımıyor. Türk milleti alkışladığına değil, sessiz kaldığına oy verir.