kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İsveçli yönetmen Bergman öldü

Yeni Haber
"Yedinci Mühür" filmi belleklere kazınan ünlü İsveçli yönetmen İngmar Bergman, 89 yaşında İsveç'in Faro adasındaki evinde öldü.

Film yönetmenliğinin yanı sıra tiyatro oyunları, roman ve senaryolar da yazmış olan Bergman'ın kızı Eva Bergman, yaptığı açıklamada, ünlü yönetmenin "huzur içinde" öldüğünü belirtti. Eva, bol ödüllü yönetmenin ölüm nedenini ve ne zaman öldüğünü açıklamadı.İngmar Bergman'ın, ailesi ve dostlarının katılacağı cenaze töreninin tarihinin henüz belirlenmediği kaydedildi.

Dagens Nyeter adlı İsveç gazetesine göre, Bergman bu sabah yerel saatle 07.00 civarında öldü.1918 yılında Uppsala'da doğan Bergman, 1940'larda tiyatroyla başladığı meslek yaşamı boyunca, aralarında başta "Yedinci Mühür" olmak üzere "Yaban Çilekleri", "Çığlıklar ve Fısıltılar", "Persona", "Evlilik Yaşamından Sahneler", "Sonbahar Sonatı" ve "Fanny ve Alexandre" gibi baş yapıtlarının da bulunduğu 54 filme, ayrıca 126 tiyatro yapımına ve 39 radyo oyununa imza attı.

1945 yılında kendini modern yollardan ifade edebileceği tek yolun sinema olduğuna karar veren İngmar Bergman, film çekmenin kendisi için, yemek, içmek veya sevmek gibi bir ihtiyaç olduğunu söylüyordu.

1955'de "Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri" adlı filmiyle uluslararası çapta ilk başarısını yakalayan ve kadınların yönetmeni olarak nitelenen yönetmen, filmlerinde, Maj Britt Nilsson, Harriett Andersson, Eva Dahlbeck, Ulla Jacobsson ve Liv Ullmann gibi kadın oyunculara rol verdi.

AA