kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

FT: "Filistin geçici devleti ilan edilecek"

Yeni Haber
İngiliz The Financial Times gazetesi, ABD Başkanı George W. Bush'un görevinden ayrılmadan önce Filistin'de geçici devlet ilan edilmesinin hedeflendiğini yazdı. Gazete, İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümü için artan diplomatik faaliyetleri bu amaca bağladı. ..
Ancak, gazete, bir kısım Filistinlinin bu "kısa dönemli çözümün" Bush'un mirası ve Amerika'nın Orta Doğu'daki diğer problemleri ilgili olduğunu düşündüğünü belirtti. Gazeteye konuşan Filistinli uzman Hani el-Masri, "Filistin Yönetimi ismini Filistin Devleti şeklinde değiştirmek istiyorlar. Ancak bu sahada hiçbirşeyi değiştirmeyecek. İşgal altında bir devlet olacak." şeklinde konuştu.

Financial Times, Hamas'ın Gazze'yi ele geçirmesi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Batı Şeria'yı kontrolü altında tutmaya başlaması ardından diplomatik faaliyetlerin arttığını kaydetti. Gazete, "Abbas'ın Hamas'ı iktidardan uzaklaştırması, İsrail'in gözünde Abbas'ı 'barış partneri' haline getirdi." dedi. Gazete, Başkan Bush'un bu ay yaptığı bir konuşmada, "Devlet Başkanı Abbas ve Başbakan Fayyad'ın reformaları desteklemekle onlara yardımcı olacağız. Ayrıca Filistin devletinin neye benzeyeceğini ve nasıl davranacağını da dünyaya göstereceğiz" dediğini hatırlattı.

Gazete, bu konuşmanın ardından İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair'in Orta Doğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi olarak atandığını ve Mısır ile Ürdün Dışişleri Bakanı'nın İsrail'i ziyaret ettiklerini yazdı. Gazete, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in bölgeyi bu hafta ziyaret edeceğini belirtti. Bu ziyaretlerin yanı sıra, gazete, Filistin'e ilişkin bir konferansında sonbaharda yapılacağını yazdı.

Financial Times, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın daha önce geçici devlet çözümüne karşı çıktığını hatırlattı. Gazete, "Geçici devlet, İsrail ordusunun kontrol altında kalabilir. Hatta ordu 'sıcak takip hakkını' korumak için bastırabilir." yorumunda bulundu. Bununla birlikte gazete, geçici devlet konseptinin ciddi sorunlarla karşılabileceğini yazdı. Gazete, "Başarı, Hamas'ın Batı Şeria'da El Fetih'e karşı düşmanca davranmayacağını varsayıyor. Ayrıca, İsraillerin de bu fikre sıcak bakacaklarını da varsayıyor." dedi.