kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YSK kesin sonuçları ilan etti

Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 22 Temmuz'da yapılan milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını ilan etti.Buna göre, AK Parti 341, CHP 112, MHP 70 milletvekili çıkardı. Parlamentoya, 26 da bağımsız milletvekili girdi. İstanbul 3. Bölge'den seçilen MHP'li Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder'in vefatıyla bir sandalyenin boş kalacağı TBMM'de 549 milletvekili görev yapacak.

YSK Başkanı Muammer Aydın, kurul toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, YSK'ya gelen itirazları sonuçlandırdıklarını
belirterek, kesin seçim sonuçlarını bugün Resmi Gazete ve TRT'de yayınlayacaklarını bildirdi.

Seçim sürecinde 42 milyon 500 bin seçmenin oy vereceğini duyurduklarını hatırlatan Aydın, bunlardan 228 bin 19 seçmenin gümrük kapılarında oy kullandığını belirtti.

Aydın, cezaevlerindeki tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü 37 bin 600 seçmenin oy kullandığını, böylece kayıtlı seçmen sayısının 42 milyon 799 bin 303 olduğunu söyledi.Seçimde 36 milyon 56 bin 253 seçmenin oy kullandığını, 1 milyon 6 bin 602 oyun geçersiz sayıldığını kaydeden Aydın, 35 milyon 49 bin 651 oyun geçerli sayıldığını belirtti.

Barajı aşan siyasi partileri daha önce duyurduklarını anımsatan Muammer Aydın, partilerin aldıkları oy oranlarının TRT'de ve Resmi Gazete'de yayınlanacağını ifade etti.

Aydın, trafik kazasında hayatını kaybeden MHP milletvekili Özönder'in yerinin boş bırakıldığını belirterek, 23. dönemde 549 milletvekilinin TBMM'ye girmeye hak kazandığını söyledi.

Muammer Aydın, seçimin bu şekilde sonuçlandığını, huzurlu, güvenli, rahat bir seçim yapıldığını bildirdi.

''Seçimin yaz ayına gelmesine rağmen, yüzde 84.25 oranında bir katılım olduğunu'' kaydeden Aydın, sonuçların hayırlı olmasını diledi.
Aydın, sorular üzerine, AK Parti'nin 341, CHP'nin 112, MHP'nin 70 milletvekilliğine sahip olduğunu, 26 da bağımsız milletvekilinin
parlamentoya girdiğini belirtti. Aydın, YSK'ya gelen itirazların reddedildiğini bildirdi.Bir başka soru üzerine Aydın, gümrük oylarının illere yansıtılması sonucunda Hakkari'de 2 milletvekilliğini AK Parti'nin, 1 milletvekilliğini ise bağımsızların kazandığını söyledi.


VEKİLLER CUMARTESİ GÜNÜ ANT İÇECEK

23. Dönem Parlamentosunun ilk toplantısı 4 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Milletvekilleri bu toplantıda ant içerek görevlerine başlayacaklar.

TBMM Genel Kurulu, Yüksek Seçim Kurulunun, bugün genel seçim kesin sonuçlarını açıklamasının ardından, TBMM İçtüzüğüne göre, bu tarihi takip eden 5. gün olan cumartesi günü saat 15.00'de toplanacak.

23. Dönem 1. Yasama Yılının ilk birleşiminin birinci oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında açılacak.

Geçici katip üye olacak en genç 6 milletvekili, dönüşümlü olarak Başkanlık Divanına oturacak. Başkanlık Divanında yer alacak isimler şöyle:AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Batman Bağımsız Milletvekili Ayla Akat Ata ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Sebahat Tuncel.

Mazereti nedeniyle görev alamayacak en yaşlı ve en genç üyelerin yerine, bir sonraki en yaşlı ve en genç üye görev yapacak.

YEMİN EDECEKLER

İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin edecekler.Yaklaşık 9 saat sürmesi beklenen ant içme töreninde milletvekilleri, ''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim'' şeklindeki yemini edecekler.Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında ant içecekler.

YEMİNDEN SONRA, SEÇİMLER

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.

AJANSLAR