kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mevlana Müzesi'nde yasak

Yeni Haber
Konya Müze Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm Bakanlığından Mevlana Müzesi içinde fotoğraf ve görüntünün yasaklanması yolundaki talebine olumlu yanıt geldi.

Müze yetkilileri, Mevlana Müzesi'ni her gün binlerce, yıl boyunca ise yaklaşık 1.5 milyon civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Ziyaretçilerin yüzde 90'ının elinde dijital fotoğraf makinesi ya da kamera olduğunu ifade eden yetkililer, bunların hemen hepsinin müze içinden görüntü almaya çalıştığını kaydetti.

Bu durumun müze içindeki atmosferi bozduğunu savunan yetkililer, şunları söyledi:

''Flaşlar, müzedeki tarihi eserlerin genel yapısına zarar veriyor. Bu uzman raporlarında da açıkça tespit edildi. Ayrıca fotoğraf ve görüntü genellikle Mevlana'nın sandukasının önünde çekiliyor. Birisi dua ederken, diğeri sandukaya arkasını dönüp fotoğraf çeken arkadaşına poz veriyor. Sürekli görüntü almaya çalışılması müze içindeki rahat ve huzurlu ortamı bozuyor. Ayrıca binlerce kişinin geldiği müze içinde görüntü almaya çalışanlar yüzünden tıkanmalar oluyor.''

Dünyanın birçok yerinde Mevlana Müzesi gibi çok ziyaretçisi olan müzelerde fotoğraf ve görüntü alınmasının yasak olduğunu vurgulayan yetkililer, ''Biz de müzede mayıs-eylül arasında fotoğraf ve görüntü çekilmesinin yasaklanması için Kültür ve Turizm Bakanlığına talepte bulunduk.

Çünkü bu aylarda günde ortalama 8 bin ziyaretçi geliyor. Talebimize olumlu yanıt geldi ve yasak başladı'' dediler.

Giriş biletlerinin üzerinde ve müze girişinde uyarıcı büyük levhalarla fotoğraf çekmek ve görüntü almamın yasaklandığı yolunda duyurular yaptıklarını belirten yetkililer, şunları kaydetti:

''Biz bu yasağı mayıs-eylül ayları arasında değil, tüm yıla yaymayı planlıyoruz. Yasak nedeniyle turistlerden bazen tepki alıyoruz, ancak zamanla alışacaklar. Yasak başladığından bu yana müzedeki ziyaretler daha huzurlu, rahat ve kolay oluyor. Müzedeki atmosferi ve tarihi eserleri korumuş oluyoruz.''

(AA)