kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush'un Türk kumarı

Yeni Haber
ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesinde yer alan bir makalede, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile birlikte kuzey Irak'ta gizli bir askeri operasyon düzenlenmesini planladığı ileri sürüldü...
ABD'nin en önemli ve kıdemli köşe yazarları arasında yer alan Robert Novak, bugünkü makalesinde, Pentagon'un "üç numaralı ismi" Savunma Bakan Yardımcısı ve ABD'nin eski Türkiye büyükelçisi Eric Edelman'ın, yasa gereği geçen hafta Kongre'nin bazı üyelerine bu konu hakkında genel bir brifing verdiğini kaydetti.

"Bush'un Türk kumarı" başlıklı yazısında Novak, Irak'ın gittikçe içinden çıkılması zorlaşan durumu ve Afganistan'da daha da derinleşen güçlüklerin Bush yönetimini caydırmadığı gibi tehlikeli ve kafada soru işaretleri bırakan gizli operasyonlara "el atmalarına" sebep olduğuna dikkat çekti.

Üst düzey Amerikan ordu yetkililerinin Türk meslektaşları ile PKK'lı teröristleri sindirmek ve terör örgütü PKK'nin kuzey Irak'taki elebaşlarını yakalamak amaçlı ortak bir operasyon için görüşme halinde olduklarını öne süren Novak, Amerika'nın asıl hedefinin ise Türkiye'nin kuzey Irak'ı tek başına işgal etmesini engellemek olduğu görüşünde.

Novak, Irak'ta bir askeri çözüm bulmakta başarısız olan George W. Bush'un, "gizli" olarak yapılacak operasyonla, Türkiye'nin yıllardır zarar gördüğü problemini çözme amacında olduğunu iddia etti.

Yazıda, terör örgütü PKK'nin kuzey Irak'taki elebaşlarının yakalanmasını amaçlayan ve ABD özel kuvvetlerinin katılımını öngören gizli ortak operasyon konusunda üst düzey Amerikalı yetkililerin Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığı belirtildi.

Türkiye'nin 250 bini aşkın eğitimli askeriyle tam donanımlı ordusu olduğuna dikkat çeken makale, dağlarda saklanan 4 bin kadar PKK'lı teröristin böyle bir orduyla karşı karşıya olduğunun da altını çizdi.

Makalede, Türkiye'nin kuzey Irak'taki gelişmelerden çok rahatsız olduğu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un 11 Temmuzda ilk defa kuzey Iraklı Kürtleri Türk topraklarına göz dikmekle suçladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kuzey Irak'a Türk ordusunun operasyon yapabileceği uyarısında bulunduğu anlatıldı.

Şensoy, Washington'daki savunma yazarlarına yaptığı söz konusu açıklamasında, kuzey Iraklı Kürtlerin terör örgütü PKK'ya silah, sığınak ve lojistik desteği sağladığını belirtmiş ve "Iraklı Kürt grupların terör örgütü PKK'nın amaçlarını da paylaşıp paylaşmadığının" sorulması üzerine, "Teröristlere yardım edenler, onun amaçlarını da destekler" demişti.


EDELMAN BİR BRİFİNG İLE PLANI AÇIKLADI


Türkiye'nin Orta Doğu'da ve kuzey Iraklı Kürtlerin ise Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak içindeki en güçlü müttefiki olduğunu da belirten makale, "Bu iki Amerikan dostu hiç istenmeyen yeni bir cephe açarak savaşırsa Amerika'nın tutumu ne olur?" sorusunun şaşırtıcı cevabını Edelman'ın ağzından verdi:

Novak'a göre Edelman, brifinginde, "Planın, ABD özel kuvvetlerinin gizli bir operasyonla terör örgütü PKK'nın elebaşlarının devre dışı bırakılmasında Türk güçlerine yardım etmesini öngördüğünü" söyledi.

Böylelikle Bush'un Türkiye'nin sorununu çözerek Türk ordusunun kuzey Irak'a girmesinin önüne geçilmesini amaçladığı ifade edildi.

Robert Novak, Edelman'ın brifingini izleyen Kongre üyelerinin çok şaşırdığını ve bunun risk derecesini sorduğunu yazdı. Novak'a göre Edelman, başarıdan emin olduğunu ve her durumda ABD'nin rolünün gizli tutulabileceğini ve gerekirse yalanlanabileceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığınin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, geçen hafta Washington'daki bir toplantıda,
ABD'nin terör örgütü PKK'ya karşı yeni önlemler planladığını söylemiş, ancak ayrıntı vermemişti.

The Washington Post'un köşe yazarı Novak, ABD'yi sarsan bir CIA ajanının kimliğinin medyaya sızdırılması skandalında önemli rollerden birini oynamış ve bu konudaki ilk yazıyı yazmıştı.