kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarıkamış faciası film oluyor

Yeni Haber
Fatih Tekcan - Sarıkamış Harekatı'nın anlatılacağı ''Sarıkamış Beyaz Hüzün'' adlı filminin başrol oyuncusu Özcan Deniz, bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceklerini belirterek ''Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir'' dedi.

Deniz, Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinlikleri'ne katılmak üzere geldiği Sarıkamış'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sinemasında genelde küçük projelere imza atıldığını ifade ederek, ''İlk kez bu kadar büyük iş yapılacak'' diye konuştu. Büyük filmlerin çok daha fazla ön çalışma gerektirdiğini kaydeden Deniz, şöyle konuştu: ''Sinemamızda genelde 2-3 ayda hazırlanıp çekimi yapılan işlerle ilgileniliyor. 'Sarıkamış Beyaz Hüzün' gibi bir proje daha önce kimse tarafından hayata geçirilmek istenmedi. Çünkü bu kadar büyük bir işin ön çalışması da çok oluyor. Biz bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceğiz. İlk gözlemim, Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir.''


''ŞEHİTLERİMİZİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM''

Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin içinde bulundukları ruh halini anlamak için Sarıkamış'taki Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinliklerine katıldığını ve çekimler başlayana kadar Sarıkamış'ta kalacağını anlatan Deniz, şöyle devam etti:
''Sarıkamış'a gelerek, donarak şehit olan askerlerin hangi ruh halinde olduğunu anlamaya çalışıyorum. Gerçekten anlaşılması zor bir inanç. Nasıl bir inançla ve nasıl bir ruh haliyle soru sual sormadan 125 bin askerimizin gömlekle, kurtların bile kışın yaşayamadığı Allahuekber Dağı'na çıkarak, düşmanla ve doğayla mücadele ettiğini anlamaya çalışıyorum. Bunu günümüz insanının hiç birinin doğru dürüst anlayamayacağını düşünmüyorum. Buralarda soğukla ve açlıkla mücadele edip, kıt kanaat geçinerek o ruh haline bürünebileceğimi düşünüyorum. ''

ŞEHİTLERİN GÖRÜNTÜSÜNÜ İZLEYİNCE

Rus arşivlerinden elde edilen Sarıkamış Harekatı ile ilgili görüntülerden çok etkilendiğini ifade eden Deniz, ''O görüntülerde 90 bin askerimizin karlar eridikten sonra donmuş hali vardı. Onları izlediğimde yaşananları daha iyi anladım ve inanın günlerce kendime gelemedim. Gördüğüm şeyleri hafızamdan günlerce çıkartamadım'' diye konuştu.

Anne tarafından soyunun Sarıkamış'a dayandığını anlatan Deniz, ''Sarıkamış Harekatı sırasında çevre köylerde yaşayan ve benim soyumdan iki kişi burada şehit olmuş. Yani benim dedelerim de burada savaşmış ve şehit olmuş. Bu açıdan bu film benim için ayrı bir önem taşıyor'' dedi.

''ÇEKİMLERE OCAKTA BAŞLAYACAĞIZ''

Filmin yapımcısı Mutena Açık da filmde ülkenin en önemli olaylarından birini anlatacaklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:''Filmin dünya standardında bir iş olması içinde yabacı oyuncu ve teknik personel almayı düşünüyoruz. Filmi, dünyanın bir çok ülkesinde vizyona girecek şekilde hazırlama amacındayız. Ocak ayında da çekimlere başlayacağız. Filmde Özcan Deniz'in yanı sıra Fikret Kuşkan, İsmail Hacıoğlu, Güven Kıraç, Altan Erkekli gibi çok değerli oyuncular rol alacak. İhsan Paşa'yı da eski devlet bakanı Yüksel Yalova canlandıracak.''

Açık, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in de filmde bir doktoru canlandıracağını sözlerine ekledi.