kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Merkez'in iki ihtimalli senaryosu

Yılın üçüncü çeyreğine ait Enflasyon Raporu'nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz gelişmelere bağlı olarak "faiz indiriminin yılın son çeyreğinden daha erken gündeme gelebileceği gibi daha ileriye de ertelenebileceğini" söyledi. "Önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun her iki yönde belirgin olarak güncellenmesini gerektirebilecek önemli belirsizlik unsurları bulunmaktadır" diyen Durmuş Yılmaz son günlerdeki küresel piyasa dalgalanmasının etkisini de şu şekilde kayda geçirdi:
"Uluslararası likidite koşullarındaki olası dalgalanmalar enflasyon görünümüne dair risk unsurları arasındaki yerini korumaktadır. Mevcut durumda gelişmiş ülkelere dair temel göstergelerin yönünün henüz netleşmiş olmaması, piyasaların veri hassasiyetinin devam etmesine neden olmaktadır. Küresel ekonomideki dengelere ilişkin belirsizlik algılamalarının sürmesi uluslararası yatırımcıların portföy tercihlerinde ve likidite akışında ani dalgalanmalara yol açabilecek önemli bir risk unsuru olarak öne çıkmaktadır. "
Merkez Bankası Başkanı'nın ifadelerinden de çıkartılabileceği gibi, küresel piyasalardaki gelişmeler her iki yönlü de olabilir. Buna göre Türkiye piyasalarının seyri de aynı paralelliği gösterebilir. Merkez Bankası'nın tutumu da buna göre iki ihtimalli olarak şekillenebilecek.