kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Cumhurbaşkanı kim olacak?

CHP kendi iç tartışmalarıyla boğuşurken, AK Parti kulislerinde "Türkiye'nin geleceği" üzerine çok çarpıcı projeler konuşuluyor. Öncelikli madde hiç kuşkusuz Cumhurbaşkanlığı seçimi...
Bu konuda "derin" bir sessizliğin sürmesi, kulislerde sürpriz gelişmelerin yaşanacağı biçiminde yorumlanıyor. Şu andaki aday belli, Abdullah Gül.
Seçim sonrası açıklaması heyecanla beklenen Gül'ün somut bir şey söylemediği açık. Ancak konuşmalarının satır aralarında "Meydanların kimi işaret ettiği" görüldü demesi ilginç bir sürecin başlayacağına işaret ediyor.
Yani önümüzdeki süreçte cumhurbaşkanlığı yoklaması yapan Abdullah Gül'ün sürpriz bir açıklama yapması hiç de şaşırtıcı olmayacak.
"Partimizin adayı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan..."
Doğrusu şaşırtıcı gibi görünse de bu ihtimali yabana atmamak lazım.
Çünkü AK Partililer, seçim sonrası yeni bir dönemin başladığına ve bu dönemde başta 82 Anayasası olmak üzere "Türkiye'nin yeniden inşası" nın ele alınacağına inanıyor. Bunun için de hareketin liderinin cumhurbaşkanı olması gerekiyor.
Kulislerin ikinci önemli konusu ise Meclis Başkanlığı.
Son dönemin en gergin konusu hiç kuşkusuz "Devletin zirvesinde 3 AK Partili mi olacak" tartışmasıydı. Bundan kasıt üç önemli göreve gelecek isimlerin eşlerinin türbanlı olup olmamasıydı elbette. Kulislerde konuşulanlara göre bu dönemde zirvedeki üç isimden birinin eşi türbanlı olmayacak. Bunun için de en uygun makam Meclis Başkanlığı.
Bu görev için iki isimden söz ediliyor: Vecdi Gönül ve Burhan Kuzu.
Gelelim kabine heyecanına...
Kimler bakan olacak?
Bu konu henüz net değil. Ancak önemli bir ayrıntı var. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması, doğal olarak ikinci Abdullah Gül döneminin başlayacağı anlamına geliyor. Bu da yeni kabinenin, yeni bir vizyonla kurulması demek. Bir anlamda Türkiye'nin AB yolculuğuyla örtüşecek, Türkiye'yi dünyayla bütünleştirecek yeni isimleri bu kabinede görmek mümkün.
Henüz netleşmese de bakan olacaklar arasında Edibe Sözen, Ertuğrul Günay ve Mehmet Şimşek'in isimleri geçiyor.