kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sedire Derneği Sedire Derneği eski Başkanı Mauricette Sauvignon (sağda) avukatlla görüştü.

Türk kadına ceza isyan ettirdi

Belkıs KILIÇKAYA / PARİS
Fransa'da dayak yediği için yardım derneğine sığınan Türk kadın kocasının açtığı 'çocuklarımı saklıyor' davasında mahkûm oldu.....
Mahkemeyi de ödüyor
Adalet ve insan haklarının savunuculuğunu tekeline alan Fransa'da akıllara durgunluk veren mahkeme kararı... Fransız mahkemesi aile içi şiddete maruz kaldığı için çocuklarıyla evini terk eden Türk anne Aynur B. (34) hakkında 3 ay ertelemeli hapis cezası verdi. İsmi açıklanmayan kocanın "çocuklarımı benden saklıyor" diyerek açtığı dava sonucunda genç kadın 800 euro para cezası ödemeye ve eşinin bin Euro'luk mahkeme masraflarını da karşılamaya mahkûm edildi.

Hastanelik oldu
Ülkenin kuzeyindeki Dunkerque kentinde görülen dava kadın hakları derneklerini de ayağa kaldırdı. Olaylar Fransız medyasında da geniş yankı buldu. Fransız Le Figaro gazetesi genç kadının 2003 yılında eşinin ağır şiddet darbelerine maruz kaldıktan sonra hastaneye kaldırıldığını yazdı. O tarihte hakkında adli soruşturma açılan koca Türkiye'ye gidince, dava düşmüş oldu. Aynur B. de çocuklarıyla birlikte kaçarak Sedire isimli bir kadın sığınma evine yerleşti.

Yasayı değiştirin
Fakat genç kadının kocası Fransa'da "evli kadınlara karşı şiddetle" ilgili yasanın yumuşaklığından yararlanarak karısı hakkında çocuklarını kendinden kaçırmak suçlamasıyla dava açtı. Fransa'da kadın derneklerini bir çatı altında toplayan Kadınlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Germaine Watine "Bu olay beni derinden etkiledi. Bir kadının çocuklarını korumaya çalışması mahkumiyet kararı alabilir mi" diyerek karara tepki gösterdi.