kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Okur, yazar ve seçmen

Dün duyurmuştum.
Bugün "hakiki okur" görüşleri. Kendi dillerinden, kendi kalemlerinden.
Birbirimizi tanımak, birbirimizle tanışmak için.
"Hala anlamayanlar", kendisi anlayamadan mahallesine anlatmak zorunda kalanlar, hiç anlamadığı halde başkasını ahmaklıkla suçlayanlar için.
* AKP'li: "Okurken umut veriyorsunuz. Teşekkür ederim. Öğretmenim. Daha geçen hafta İstanbul'da ... Eğitim Fakültesi'nin bahçesine bile, 7 yaşındaki kızımın şaşkın bakışları arasında, veli olarak alınmayan başörtülü bir eşim var. Üstün yetenekli olduğunu öğrendiğimiz kızımın yetenek sınavı için gittiğimiz fakültede görevliler okula giremeyeceğimi söyledi. İlk tepkiyi kızım verip 'Neden' diye sordu. Onlar anlatamadı, biz anlayamadık. Ne yapalım, canım memleketimde nerelere gidelim. Kırgınım, kızgınım. Ama yazınızı okuyunca gelecek adına ümitlendim. Herkesin birbirine saygılı olduğu bir Türkiye dileğiyle."
* MHP'li: "AKP'yi de eleştiren çok doğru yazılarınızın ardından Dipsiz Kuyu bir daha açılmayabilir mi diye korkmuştum. Seçimlerde, Erzurumlu hemşehrilerimin yaptığı gibi AKP'ye oyumu verdim. Milliyetçi, ülkücü tabanın da benim gibi MHP'yi terk ettiğini sonuçlar açık gösterdi. Erzurum, Yozgat, Elazığ, K. Maraş, Sivas, Kayseri ve İç Anadolu'da, MHP kalesi sayılabilecek bütün illerde nerdeyse dibe vurdu. Çıkarılabilecek en önemli sonuç, MHP'nin gerçek tabanı da demokrasi, hukuk devleti, sivilleşme, millet egemenliği talep etmektedir."
* CHP'li: "Almanya'da yaşayan bir Türk akademisyen olarak, yazınızı okuduktan sonra epeyce düşündüm. Ve sizi çok ama çok haklı buldum. Bu seçimler benim de artık bir (eski) CHP'li olarak durum değerlendirmesi yapmama sebep oldu. Belki de hakiki CHP, AKP'dir! Teşekkürler."
* AKP'li: "Halka rağmen halkçı, millete rağmen milliyetçi, cumhuriyete ve demokrasiye inanmadan cumhuriyetçi, demokrat olunamayacağını hep anlattığınız için teşekkür"
* CHP'li: "Halkın büyük çoğunluğunun belli bir şeyi desteklemesi onların doğru düşündüğü anlamına gelir mi? O zaman, ABD halkının çoğunluğunun desteklediği Irak harekatı ABD için doğru bir eylem midir?"
* CHP'li: "AKP bu zaferi kendi çok akıllı çabasıyla birlikte arkasına aldığı koşulsuz iç ve dış medya gücüne, ABD ve AB desteğine borçludur. CHP'nin seçimi kaybetmesi ise, medya desteğinden yoksunluğu, kendi içe kapanıklığı, gençlikten uzaklığı, aslında karşı olmadığı AB'ye karşı durur gibi gösterilmesi ile ilişkilidir."
* İzmirli: "Yazınızdan dolayı tebrik ederim. Alsancak'ta oturuyorum. Albay baba ile öğretmen annenin çocuğuyum. Yazları Çeşme'deyim. St. Joseph ve Bilkent mezunuyum. Ve söylediklerinize tamamen katılıyorum. Yazınızı okumadan önce eşime bir mail atmıştım, sizinle paylaşmak istiyorum: 'Bir düşünsene Çeşme Büyük Plaj'ın oradaki kamp yerini. Ya da Buca Akıncılar, Bayraklı, Evka, Bozyaka, daha bir sürü yer. Kum komandoları diye dalga geçilen, gazetelerin 3. sayfasındaki Türkiye. Bundan sonra onlara bakarken bir daha düşünelim şu yüzde 45'i. Ki biz daha görmedik Anadolu'yu. Geçen yıl yürürken şunu sormuştum: Ne olacak bu kadar insan? Laiklik, tarikatlar, insan hakları, yaradılış. Konuştuklarını sanmıyorum aralarında. Esas bu sonuca şaşıranlara şaşırıyorum. Devam etsinler dalga geçmeye, korkmaya bu halktan."
* CHP'li: "Sonuç bizler için şok edici oldu. Baykal'ı sevmem, buna rağmen CHP'ye attım oyumu. Yorumum, bunlar halktan kopuklar, yönetim politbüro gibi, yanlarına kimseyi almıyorlar, biraz sivrileni susturuyorlar. Ondan sonra 'halk ne yaptığını bilmiyor' diyorlar."
* AKP'li: "İlk kez bir yazara yazmaya sizle başladım. Belki siyaseten anlaşamayabiliriz ama yazılar için teşekkür ediyorum. AKP'nin memleketi sattığını söylemekteler. Doğru da olabilir, yanlış da. Asıl önemli olan, bizi aydınlarımız uzun zaman önce sattı. Bizi yapayalnız bıraktılar. Şimdi kızıyorlar."
* Erzurumlu akademisyen: "Anadolu insanı sizleri okuyor ve tanıyor. Sessiz çoğunluğun sesini, hak ve hakikatlerin soluğunu biliyor. İstifa etmesi gereken Baykal değil, onun politik argümanlarına fikir enjekte eden bir kısmı güdümlü, düşünce dünyasında kıblesi olmayan kişilerdir."
* AKP'li: " Birilerinin anlayamadığı belki de, 16 milyon insanın nasıl anasını da alıp sandık başına gittiğidir."
* MHP'li "Asena": "Her şeyi güzel söylemişsiniz de, ben 18 yaşındayım, hiç ilgim yokken kendimi siyasetin içinde buldum. Kendimle gurur duyuyorum. Bastığım topraklar satılınca, yarın babam, kocam, kardeşim şehit olunca, 'Askerlik yan gelip yatma yeri değil' mi denecek? Bence Türkiye kör bir millet. MHP'li olduğum için demiyorum ama çoğunluk AKP'yi seçti diye vatan toprağının satılmasına evet demem."
* Oy vermeyen: "Merhaba Hocam. 18 yaşındayım. Oy vermedim ama versem AKP'ye olacaktı. Ülkenin ne durumda olduğunu sezebiliyorum ve AKP hakkında büyük çelişkilerim de var. Gerçekten samimi olduğuna inanmıyorum. Ülke istikrar bakımından iyi ama büyük bir tehlike içine de girmiş olabiliriz."
* AKP'li: "Sadece yoksullar değil, bir çok üniversite mezunu, işveren, fabrikatör arkadaşım AKP'ye oy verdi. Ekmeğinize sahip çıkmak için AKP'ye oy verin seminerleri bile düzenlendi."
* Almanyalı: "Helal sana, vaziyet aynen böyle abi. Ülkeyi olduğu gibi de seveceksin. Müslümanı, Türkü, Yahudisi, Hıristiyanını, Ermenisini, Rumunu, Kürdünü ayrım yapmadan. Ama bazı çakallar ayrımcılık yapıyor. Ama seçimden gurur duydum."
* AKP'li: "Doğu'da mecburi hizmette bir doktorum. ABD'de şu an uzmanlık yapamıyorsam sebebi diplomama el koyan AKP'dir. Ama oyumu AKP'ye verdim. Dindarım. Üstelik Mardinliyim. Yani birileri için iki kere tehlikeliyim. Türkçe'yi 7 yaşında öğrendim. Ama şimdi İngilizcem ile İspanyolcam da çok iyi. Anlamadıkları bu. Bir insan hem Kürt, hem Müslüman, hem çağdaş olamaz mı? Elinize sağlık."
* Solcu kadın: "CHP'li bir bayan çıktı, Doğu cahildir dedi. CHP Doğu'dan böyle nasıl oy alır? Hayalimdeki sol parti, alçakgönüllü, sokakta yatanın da, işçinin de, köylünün de, okuma bilmeyenin de yanında olmalı. İnsanları cahil diye kenara atmayan solcu. Türk solunu varlıklılar bitirdi. Gözleri sadece kendini görenler bitirdi. Oyumu AKP'ye verdim, dinci filan değilim. Bikini de giyerim, içkimi de içerim. Ama alçakgönüllüyüm. Her hafta komşu çocuğuna gönüllü ders veririm ki, eğitimli olsun. Eskiden solcuydum. Tiyatrolar, şarkılar. Hala solcuyum. Ama ayrım yapmayan, herkesi kucaklayan bir partiye oy verdim. Halkı aşağılayan solculardan ise utanç duyuyorum."
* CHP'li hanım: "Bu sonucu bekliyordum, çünkü Atatürk düşmanı Kürtler, dinciler ona oy verecekti. Aleviler de Kürt. Onlar da sattı Baykal'ı. Erdoğan beni mi kucaklayacak, hadi oradan. Onu kendime layık görmem. Adam başbakan, bu çağda iki yabancı dil bilmiyor. Ben Alman Lisesi, Boğaziçi mezunuyum. 20 yıldır turist taşırım ülkeye, 18 m. yat alamadım, oğlu gemicik almış. Demokrasi, 2 kilo pirince giden tiplere fazla. Mutlaka darbe olsun, bunlara dersini versin."
Not: Hepsi hakikidir. İsimler bendedir. Kusurum, tek tek izin almaya yetişemememdir. Ama zaten özelden ziyade, kamusaldır. Ve yüzlercedir.