kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsada kâr satışları

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Borsada kâr satışları
Avrupa borsalarında kredi endişeleriyle düşüşlerin artması İMKB'de de kâr satışlarını hızlandırken cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili oluşabilecek belirsizliğin de dikkate alınmasıyla ve Ulusal 100 endeksi yüzde 4.23 kayıpla kapandı.

Endeks kapanışta yüzde 4.23 düşüşle 52,512.38 puana geriledi. İşlem hacmi ise 2.52 milyar YTL ile dünkü 2.35 milyar YTL'ye göre hafif yükseldi.

Düşüşte özellikle seçim öncesi süreçten itibaren hızla yükselen banka hisseleri liderlik ederken İş Bankası yüzde 6.12, Yapı Kredi yüzde 6.15, Garanti Bankası yüzde7.41 aşağıda kapandı.

Ak Yatırım Araştırma Müdürü Erkan Savran, "Dış piyasalardaki düşüşlerin de etkisiyle son dönemde hızlı çıkmış kağıtlarda kâr satışları görüyoruz... Son bir ayda ciddi bir ralli yaşadık, dış piyasalardan yüksek oranlarda düşüşü de normal karşılamak lazım" dedi.

Avrupa borsalarında büyük petrol şirketlerinin hisselerindeki yükselişin sigorta sektöründeki kayıplarla silinmesi ve kredi endişelerinin hakim olması nedeniyle endekslerdeki kayıp yüzde 2'ye yaklaştı.Ayrıca Dow Jones endeksi de yüzde 1 civarında kayıpla açıldı.

ABD borsaları ise Avrupa borsalarını izleyerek, kredi, petrol ve konut sektörleriyle ilgili endişelerle kayıplarını artırdılar.

Abdullah Gül'ün dün Cumhurbaşkanı adayı olabileceği işareti vermesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanı seçiminde meclis genel kuruluna katılacaklarını açıklamasıyla Gül'ün seçilme ihtimalinin artmasının asker kanadından gelebilecek tepkiler nedeniyle tedirginliği artırmış olabileceği belirtiliyor.

İktisat Yatırım Araştırma Müdürü Muhittin Küley, "MHP'nin katılacak olmasından bazı yatırımcılar tedirginlik duyuyor olabilir. Abdullah Gül olursa askerden acaba ne tepki gelecek diye düşünenler olabilir" dedi.

Genel seçimde yüzde 14.3 oyla 71 milletvekili kazanarak meclise giren MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçiminde genel kuruldaki yerlerini alacaklarını söyledi.

AKP'nin 341 milletvekiliyle birlikte MHP milletvekillerinin genel kurulda bulunması, Anayasa Mahkemesi tarafından Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısı olarak belirlenen 367 milletvekilinin aşılmasını sağlıyor.

Yurtdışında ABD mortgage piyasasıyla ilgili kaygıların yeniden belirmesi ve kredi piyasasına ilişkin tedirginliğin artmasıyla sert satışların geldiği global piyasaları izleyen Türk varlıklarına da sert değer kayıpları oldu.

Lira düne göre yüzde 3'ün üzerinde değer kaybederken, bono faizleri düne göre yaklaşık 30 baz puan yükseldi.

REUTERS