kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcaklar "kalp"ten vuruyor

Yeni Haber
Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ramazan Akdemir, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kalp krizi geçirenlerin sayısında artış olduğunu söyledi. Akdemir, özellikle 40 yaşın altındaki hastaların sıklıkla kalp krizi geçirdiğini söyledi.

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ramazan Akdemir, kalp krizlerinin dünyada ölüme en çok neden olan hastalık olduğunu belirterek, "Ülkemizde insanların yaş ortalaması arttıkça, sosyal stres, sigara kullanımı, kırmızı et tüketimi ve dengesiz beslenme sonucu kilo artışı kalp hastalıklarını hızlı bir biçimde artırmıştır" diye konuştu.

Akdemir, hava sıcaklıklarının mevsim şartlarının çok üzerinde seyrettiği bugünlerde özellikle gençleri uyardı. Akdemir, "Sıcaklar nedeniyle çok genç yaştaki insanlarımızın kalp krizleri geçirerek hastanelerimizin acil servislerine geldiğini ya da acilde müdahale edilmediğinden öldüğünü görüyoruz" dedi. Akdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle 40 yaşın altındaki hastalar sıklıkla sıcaklar nedeniyle kalp krizi geçiriyor. Bunun nedenini tam anlayamıyoruz, sıcağın etkisi diye düşünüyoruz. Sıcak, stres, sigara birlikte etkileşerek kalp damarlarında tıkanmaya yol açıyor. Özellikle uzun süre sıcakta beklemek, beraberinde fazla sigara içimi kalp krizini başlatmaktadır. Bu durumda birden çok kalp damarında tıkanma görülmekte ve daha ölümcül seyretmektedir. Kalp krizi genç insanlarda daha ölümcül seyreder. Bunun nedeni de genç insanın kalbi krize hazırlıksız yakalanmaktadır."

25 GÜNDE 20 KALP KRİZİNE MÜDAHELE ETTİK

Uzun süre güneşte kalınmaması önerisinde bulunan Akdemir, bol bol su içilmesini, yağlı gıdaların çok az yenmesini, stres ve sigaradan uzak durulmasını istedi. Akdemir sözlerini şunları söyledi:
"Bize gelen hastalara en ileri teknolojiyi uygulayarak ilk 12 saat içinde anjiyo yapılıyor ve balonla damarı açıyoruz. Temmuz ayı içinde toplam 20 adet kalp krizine müdahale ettik.Eğer sıcaklar böyle artmaya devam ederse Ağustos ayında daha fazla kalp krizi vakası beklemekteyiz."

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ

Akdemir, "Kalp krizinin belirtileri göğüs ağrısı bununla birlikte sol kol ve sırt ağrısı, göğüste baskı, kusma, bulantı ve aşırı terlemedir. Göğüste müphem şikayetleri olan insanların mutlaka bir kardiyoloji uzmanına muayene olmaları yaklaşan kalp krizini önceden önleyecektir" dedi.

''MECBUR KALMADIKÇA 10.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN''

Bursa Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, aşırı sıcakların etkili olduğu dönemlerde güneşin etkisini en fazla hissettirdiği 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Çelik, son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini, özellikle güneş ışınlarının güçlü olduğu saatlerin daha fazla risk oluşturduğunu bildirdi.

Özellikle çocuk, yaşlı, hamile, aşırı kilolu, açık alanda çalışan, şeker, kalp-damar, beyin-damar, kronik solunum sistemi, karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişilerin aşırı sıcaklardan daha fazla etkilendiklerine işaret eden Çelik, vatandaşların aşırı sıcak ve güneşten kaynaklanan zararlı etkilerden korunmak amacıyla bazı önlemler almaları gerektiğini vurguladı.

''Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Bu saatlerde denize de girilmemeli'' diyen Çelik, dışarıda bulunulduğunda da açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesini, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmesini, güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmasını istedi.

Dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında denize girmek ve güneşlenmek sakıncalıdır. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler de güneşten koruyucu, en az 15 koruma faktörlü krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziki aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziki aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez, bebekler ise sık sık güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebek, çocuk ve engelliler ile hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.''

Çelik, aşırı sıcaklar yüzünden vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmasının, bunun mümkün olmadığı durumlarda el, ayak, yüz ve ensenin soğuk suyla ıslatılması ya da silinmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Sıcak havalarda beslenmenin de önemli olduğunu belirten Çelik, her gün en az 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesi, kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzelerin tercih edilmesi, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının içilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Çelik, yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılması, kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesi halinde sıcağın zararlı etkilerinden korunulabileceğini söyledi. Çok soğuk ve buzlu içeceklerin mide kramplarına neden olabileceği için içilmemesi gerektiğine değinen Çelik, kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin, vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığını, bu yüzden bu tür içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

EDİRNE'DE SICAK HAVA İLE İLGİLİ UYARI BROŞÜRÜ

Edirne'de son iki gündür sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıkması üzerine, hava sıcaklığı ile ilgili uyarı broşürleri dağıtımına başlandı.

Sağlık Müdür Yardımcısı Gülten Yörüten, hastanelerde dağıttıkları broşürlerde, vatandaşları, zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları konusunda uyardıklarını bildirdi.

Edirne'de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler, hamileler ve kronik hastalığı olanların 2 gün idari izinli sayıldığını anımsatan Yörüten, şöyle dedi:

''Hastanelerimizi gerekli tedbirleri almaları konusunda uyardık. Ambulanslarımızı sürekli faal olmasını sağladık. Arkadaşlarımız, hastane ve sağlık ocaklarında sıcaktan korunma yöntemlerini anlatan broşürler dağıttı.''

(AJANSLAR)