kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

Yavrucum, nedir bu Medyatava?

Salı günü, 'Yasemin Kiremitçi de Medyatava'cı oldu' diye yazmıştım. Kiremitçi'nin Medyatava sitesine açıklama yapmasından bahsetmiştim. Önce okurlardan 'Nedir bu Medyatava?' diye e-posta geldi. Sonra babam aradı. "Yavrucuğum, yazılarını yazarken biz Anadolu insanlarını da düşün, nedir bu Medyatava? Teknik bir gazetecilik terimi mi?" diye ince ince dalga geçince, birçok gazetecinin düştüğü hataya düştüğümü anladım. Benim bildiğimi, herkes biliyor sandım!

HAKİKATEN NEDİR MEDYATAVA?
Ama işte hiç de öyle değil. Bak şimdi babacığım, bu Medyatava bir internet sitesi. Açılımı 'www.medyatava.com'. Site, gazetecileri yakından ilgilendiren dedikoduların, polemiklerin toplandığı bir site. Başlarda masum, herkesin sabahları bakıp, orada öğrendiği dedikoduları gün içinde 'çok şey bilen adam' edasıyla paylaştığı bir yerdi. Bir mesleki dedikodu sitesi gibiydi. Ama iş zamanla kontrolden çıktı. Site öyle popüler oldu ki neredeyse tüm yöneticilerimizin bilgisayarında daimi açık site haline geldi. Birçok gazeteci için, yazısının Medyatava'da çıkması bir statü sembolü oldu. Buraya çıkan polemikler daha bir tatlandı, büyüdü... Sitenin şanı büyüdükçe haber alma kaynakları da genişledi. Gazetelerin yönetim katındaki gelişmeleri insan kaynakları bile buradan öğrenir oldu! Hani babacığım, bir kriz olduğunda ben her şeyi önceden biliyormuş gibi yapıp sana anlatıyordum. Sen her 3- 4 yılda gelen krizlerde olduğu gibi işsiz kalacağımı düşünüp üzülmüştün ve ben seni sakinleştiriyordum ya; işte ben her şeyi bu siteden öğreniyordum. Gazetelerin yönetim katlarında biri öksürse, sesi alt katlara ulaşmadan, tavada kızarıveriyor!

SEVMEDİĞİ CEHENNEMLİKTİR!
Bu büyük güç biraz başını da döndürmedi değil sitenin. Artık Medyatava'nın sevdiği cennetlik, sevmediği cehennemlik! Eğer bir polemiğe karışırsan ve sitede senden hoşlanmayanlar varsa, tokat yemiş hatta gazetecilik dersi almış gibi gösterilebilirsin. Bunu düzeltmek için de rakip gazetenin yöneticileriyle görüşmek zorunda kalabilirsin. Tanımadığın insanlar, Medyatava yazarı adıyla, önemli yazarlar hakkında çok çarpıcı, kırıcı yazılar yazıverebilir. Bu yazıların oluşma kriterleri muhatabın magazinel değerliliğine bağlıdır. Oyunun dışındakiler, magazin değeri olmayan gazeteciler için bir azaptır Medyatava. Ama okumadan, sabahları "Bir arkadaşa bakıp çıkıcam ağabey" demeden duramazsın. Bu sitenin aslında kendin gibi 2000-2500 kişiyi ilgilendirdiğini unutup, yüzbinlerce kişiye ulaşan köşende polemik merkezi olarak bahsedersin. İşte böyle babacığım. Umarım meseleyi biraz kavramışsındır. Sen şimdi bir çay iç istersen, ben de Medyatava'da neler olmuş bir bakıp geliyorum! Bana kızdığın bişi olursa, tavaya açıklama yollarsın!