kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eski siyasiler hedge fonlara çalışıyor

Mahmut Sancak
Acımasız stratejilerden dolayı kötü bir nama sahip olan hedge fonlar, ekonomi ve politika dünyasının yıldız isimlerini kadrolarına alarak imajlarını düzeltmeye çalışıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Eski siyasiler hedge fonlara çalışıyor
Hedge fonlar geçtiğimiz yılı rekor yatırımla kapadı. Birbirinden dikkat çekici şirket alımlarına imza atan hedge fon şirketleri 2006'da toplam 401 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırım miktarı 2005 yılında 311 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Satın almalar konusunda hız kesmeyen şirketlerin bu yılın ilk 6 ayında da toplam 650 milyar dolarlık şirket alımı yaptığı belirtiliyor. Uzmanlar hedge fonların toplam 2.5 trilyon dolarlık satın alma gerçekleştirebilecek finansal güce sahip olduklarını belirtiyor. Ancak fonların bu satın almalar sonrası şirketlere yönelik izledikleri stratejiler ise ekonomi dünyasından siyaset kulislerine kadar geniş çevrelerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle satın alımlar sonrası büyük miktarda işçi çıkarılması ve fabrika kapatmaları hedge fonları adeta nefret edilen çıkar ortaklıkları haline getiriyor. Fonlar ise bu sorunun üstesinden gelebilmek için uluslararası kamuoyunun yakından tanıdığı, ekonomi ve siyaset sahnesinin yıldız isimlerini kadrolarında 'danışman' olarak yer vererek kötü imajlarını düzeltip inandırıcılıklarını artırmayı hedefliyor.

BAŞKANLAR KULÜBÜ GİBİ
Özel yatırımcı sektörünün en köklü şirketlerinden ABD'li Carlyle bu stratejiyi en iyi kullanan kuruluşların başında geliyor. Dünya çapında toplam 56 milyar dolarlık bir kaynağa yön veren Carlyle'ın danışman kadrosunda başta eski ABD Başkanı George Bush (Baba Bush) olmak üzere eski İngiltere Başbakanı John Major ve eski IBM Başkanı Louis V. Gerstner gibi hem sanayinin hem de dünya politika sahnesinin önemli isimleri yer alıyor. Hedge fon sektörünün en büyük şirketi olarak kabul edilen ve geçtiğimiz günlerde yaptığı halka arz ile 4 milyar dolarlık taze kaynak yaratan ABD'li Blacktone'da adeta bir yıldızlar topluluğunu andırıyor. Şirketin kadrosunda ABD'nin eski efsane Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, eski ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ve eski Kanada Başbakanı Brian Mulroney gibi isimler bulunuyor.

YILDIZLAR İŞE YARIYOR
Ancak görünen o ki şirketlerin uyguladığı bu strateji başarılı sonuçlar veriyor. Zira geçtiğimiz mayıs ayında ABD-Alman otomobil ortaklığı Chrysler'in 7.4 milyar dolara ABD'nin en büyük hedge fonlarından Cerberus Capital'a satılmasında böyle bir ilişki çok önemli bir rol oynadı. Cerberus'un önemli danışmanlarından ve satın alma sürecinin her aşamasında yer alan Alman Wolfgang Bernhard 2004 yılına kadar Chrysler'de başkan yardımcılığı görevinde bulunuyordu. Bu görevinin ardından Cerberus'a geçen Bernhard, Chrysler satışında anahtar kişi olarak görev aldı. Uzmanlar, farklı cephelerden Chrysler için değişik teklifler gelse de Bernhard'ın Chrysler ile olan iyi ilişkileri nedeniyle satışın Cerberus lehine sonuçlandığını ileri sürüyor.