kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternet bankacılığında 131 milyon YTL'lik işlem yapıldı

Yeni Haber
İnternet bankacılığı hizmetleri için kayıtlı bireysel müşteri sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde 18 milyon 66.5 bin oldu.

Kayıtlı bireysel müşterin 3 milyon 156.2 bini bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptırdı. Ayrıca yılın ikinci çeyreğinde, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 47.2 bin, tutarı ise 131.1 milyon YTL oldu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), "İnternet Bankacılığı İstatistikleri Haziran 2007" raporunu yayınladı. Rapora göre, 2007'nin ikinci çeyreğinde internet bankacılığı hizmetleri için kayıtlı bireysel müşteri sayısı 18 milyon 66.5 bin oldu. Kayıtlı bireysel müşterin 3 milyon 156.2 bini bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaptırdı.

Söz konusu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 17'sini oluşturdu. Nisan-Haziran 2007 döneminde, aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 677.7 bin adet, bir önceki üç aylık döneme göre ise 96.7 bin adet artış yaşandı. Aynı dönemde kayıtlı bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 698.3 bin adet, bir önceki üç aylık döneme göre ise 681.1 bin adet arttı.

KURUMSAL MÜŞTERİLERİN YÜZDE 45'İ İŞLEM YAPTIRDI

Raporda, ikinci çeyrekte internet bankacılığına kayıtlı kurumsal müşteri sayısının 926.9 bin olduğu ve bu rakamın 421.7 bininin yani yüzde 45'inin Nisan-Haziran 2007 döneminde en az bir kez işlem yaptırdığı belirtildi.

Söz konusu orana göre kurumsal müşterilerin internet bankacılığı kullanım oranının bireysel müşterilere göre daha yüksek olduğu ifade edildi.
Yılın ikinci çeyreğinde toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 743.7 bin adet artış yaşandığı kaydedilen raporda, bir önceki üç aylık döneme göre ise 114 bin adet artış yaşandı. Raporda, aynı dönemde toplam kayıtlı müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 872.4 bin adet, bir önceki üç aylık döneme göre ise 755.2 bin adet artış olduğu bildirildi.

FİNANSAL İŞLEMLER ADEDİ 47.2 BİN

Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 47.2 bin, tutarı ise 131.1 milyon YTL oldu.

EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 86'sını oluşturdu. İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi ve hacminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ve bir önceki üç aylık dönemine göre artış yaşandı.

Raporda, ikinci çeyrekte internet bankacılığıyla gerçekleştirilen yatırım işlemlerinin 10.1 bin adet ve yatırım işleminin hacminin 40.5 milyon YTL olduğu belirtildi. Ayrıca yılın birinci çeyreğine göre işlem hacminde 429 bin adet ve 2.3 milyon YTL tutarında artış gerçekleştiği dile getirildi.

Raporda, ikinci çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 14 milyon YTL'lik tutarla yatırım fonları aldığı ve bu hisse senedi işlemlerinin, döviz işlemleri ve repo işlemleri izlediği belirtildi.

Rapora göre, en yüksek ortalama işlem hacminin 27 bin YTL ile repo işlemlerinde gerçekleşti. Vadeli hesaplar, ortalama 14.5 bin YTL'lik işlem hacmiyle ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 4 bin YTL olarak gerçekleşti.

(ANKA)