kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Tercihin püf noktaları

- Adayların tercih listeleri yükseköğretim programlarının başarı sıralamasına göre ayrı ayrı incelenir. Adaylar birinci tercihine yerleştirilmeye çalışılır. Eğer puanı birinci tercihine yetmiyorsa ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü ve daha sonraki tercihlerine yerleştirilir.
- ÖSYM yerleştirmede adayların tercihlerinin sıralamasını değil, puanlarını göz önüne alıyor. Aynı yükseköğretim programını tercih eden iki adaydan YÖSS puanı yüksek olanı, tercih sıralamasındaki yerine bakılmaksızın öncelikle yerleştirilir.
- Adaylar, tercih listesine yazdıkları bölümlerin özel koşulları olup olmadığını kılavuzdan kontrol etmeli. Çünkü durumları kılavuzda belirtilen koşullara uymayan adaylara yerleştirme işlemi sonrası Kazandı Belgesi gelse bile, kayıt yaptıramayacak.
- Her yıl testlerin standart sapmaları ve Türkiye soru çözüm ortalamaları değiştiği için 2006 ÖSS taban puanları size fikir verme amacı ile veriliyor. Kesinlikle 2007 ÖSS taban puanlarını yansıtmıyor.
- Adaylar en çok okumak istedikleri programları tercih listelerine alırken, 2006'nın 2007'ye dönüşümünü incelemeliler.
- Daha sonra puan türlerine göre oluşan Türkiye Başarı Sıralarını, tercih edecekleri bölümün son öğrenci sırasıyla karşılaştırmaları gerekiyor.
- Adayın Türkiye Başarı Sırası 30 bin ise, bu adayın 25 binden başlayıp 50 bine kadar yükselmesi doğru tercihtir. Sonuçta adayların, geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları yerinde olur.