kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TÜNEL YERİNE OTOBÜS.... 573 metrelik mesafeyi 90 saniyede kat eden Tarihi Tünel, bakım onarım çalışmaları nedeniyle kapanınca Karaköy’ü Beyoğlu’na bağlayan ek otobüs seferleri konuldu.

Yorgun düşen Tünel onarım için kapatıldı

Serdar CANIPEK MERKEZ
Karaköy'ü Beyoğlu'na bağlayan dünyanın en eski ikinci metrosu Tünel, bugünden itibaren ulaşıma kapalı. Onarım çalışmasının Eylül'de tamamlanması hedefleniyor..
Beyoğlu-Karaköy arasında çalışan Tarihi Tünel'in, bakım onarım ve restorasyon çalışmaları nedeniyle bugünden itibaren geçici bir süre seferlerine ara veriliyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Tünel'in Eylül'de yeniden hizmete girmesi planlanıyor. Hizmete geçici bir süre için kapanacak Tünel'deki restorasyon çalışması 2 No' lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nün gözetiminde sürdürülecek. Dünyanın en eski ikinci metrosu olan ve İstanbullular'a 1875 yılından bu yana kısa bakım dönemleri dışında hizmet veren Tarihi Tünel'in, bakım ve revizyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Eylül ayında yeniden hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Tarihi Tünel İşletmesi'nin kapalı olduğu süre içinde Karaköy-Beyoğlu istasyonları arasındaki ulaşım İETT tarafından konulan otobüsler seferleriyle sağlanacak.

132 YILDA BEŞİNCİ ONARIM
Londra'dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu sayılan Tarihi Tünel, Fransız mühendis Henri Gavand'ın projesi ve Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in izniyle yapıldı. Yap-işlet modeliyle inşa edilerek 1875 yılının Ocak ayında hizmete açılan Tünel, ikinci dünya savaşına kadar aralıksız hizmet verdi. İkinci Dünya Savaşı'nda bazı malzemeleri satın alınamadığı için bir süre yolcularından ayrı kalan Tünel, 1971 yılında yenilenerek şimdiki halini aldı. Karaköy ile Beyoğlu arasındaki 573 metrelik mesafeyi 90 saniyede kat ederek bir seferde 170 kişi taşıyan Tünel, 132 yıllık tarihinde daha önce dört kez bakım ve onarım geçirdi.