kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kimden hoşlanacağınızı 'beyin kabuğu' belirliyor

Yemeden içmeden kestiren, elleri ayakları birbirine dolaştıran aşık olma halinin bütün suçu beynimizde! Kiminle tutku dolu bir aşk yaşayıp, kimden tiksineceğimizin kararını da beyin kabuğumuz veriyor..
Adı 'aşk'la bütünleşen İtalyan çapkın Casanova, modern çağın aşk ve tutku araştırmalarına esin kaynağı olurken; GEO dergisinin temmuz sayısında 'aşk ve ihtirasın kökeni' konusu, enine boyuna ele alındı. Ines Possemeyer tarafından kaleme alınan yazıda, tutkunun tarihsel geçmişine de yolculuk yapıldı. Aşkın aslında 'adrenalin' kaynaklı kimyasal bir olay olduğunun vurgulandığı yazıda; "Neden şu kişi kanımı kaynatıyor da diğeri antipatik geliyor?" ve "Öpüşmek nasıl böyle büyük bir haz veriyor?" gibi sorular da, araştırmacılar tarafından yanıtlandı. İşte, geçmişte 'büyü' olarak tanımlanan 'aşk' ve yürekleri hoplatan 'ihtiras'ın bilimsel yorumları...

ÖPÜŞME ÜZERİNE FARKLI GÖRÜŞLER
Pek çok uzman öpüşmeyi; 'atalarımızın tendeki tuzu yalarken bundan zevk almaya başlamalarıyla gelişen' bir davranış şekli olarak tanımlıyor. Seksolog Ernest Bornemann ise öpüşmenin insanlığın başlangıcından beri seksle ilgili olduğu görüşünü savunuyor. Bornemann'a göre; ilk çağlarda çiftleşirken birbirlerini ısıran çiftler, zamanla bunu öpüşmeye dönüştürmüş! Yabancı dudaklara duyulan açlığı; atalarımızın ağızdan ağıza beslenme pratiği olarak açıklayanlar bile var. Amerikalı anatomi uzmanı David Berliner ise; öpüşmede kimyasal bağlantı olduğunu iddia ediyor.

ASLINDA BÜTÜN BEDENİMİZ EROJEN
Vücuttaki uyarıcı bölgeler konusunda da farklı görüşler var. Jinekolog William Masters ve psikolog Virgina Johnson, genel inanışın aksine; vücuttaki erojen bölgelerin sadece ağız ve cinsel organlar olmadığını savunuyor. Masters ile Johnson, bütün bedenin erotik organ görevini gördüğüne inanıyor. Araştırmacı çiftin bulgularına göre; göğsün ya da boynun, ayak tabanı ya da el ayasının uyarılmasıyla da orgazm olunabiliyor. Tahrik olmanın kafada gerçekleşen bir şey olduğunu vurgulayan William Masters ve Virgina Johnson, "Bazen tek başına düşünce gücüyle bile orgazm olabilirsiniz" diyor!

KALBİMİZ DEĞİL BEYNİMİZ SEVİYOR
'Kıştırtıcı bir kadın bedeninin görüntüsü, erkekleri hemen sekse hazır hale getirir' iddiasının temeli de beyinde yatıyor. Uzmanlara göre; karşı cinsten beyne iletilen uyarılar, zeka ve belleğin merkezi olan beyin kabuğunda değerlendirmeye alınıyor. Karşıdaki kişinin güzel ya da çirkin olduğu yargısına bu merkezde varılıyor. Bedenin dokunuşlar karşısında tiksintiden mi yoksa zevkten mi ürpereceği kararı da yine beyin kabuğunda veriliyor! Bu bilimsel açıklama, "Neden şu kişiye kanım kaynıyor da diğeri antipatik geliyor" sorusunu gayet net cevaplıyor. Tümüyle biyokimyasal bir olay olan tutku, tüm bedeni harekete geçirirken, şehvetli bir öpüşme bile 'beynin verdiği komutlar' ile kadın ve erkeğin vücudunda sarsıcı değişimlere neden oluyor.