kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yaz hamilelerine öneriler

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dr. Ebru Füsun Akbay, yaz sıcaklarında hamilelere daha rahat bir dönem geçirmeleri için şu önerilerde bulunuyor:
* Gebelikte özellikle sıcak havalarda bol sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Vücudun sussuz kalması, rahimde kasılmalara; dolayısıyla erken doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabilir. Ancak vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Şişliliği artırdığı için soda türü gazlı içeceklerden kaçınmak gerekir. En az 8 ila 10 bardak su içilmeli. Buzlu, nane ve limon aromalı içecekler denenebilinir.
*
Saat 11 ile 16 arası güneşli havada dışarı çıkılmamalıdır. Gölge ve hafif esentili yerler tercih edilmelidir. Hamilelikte artan melatonin hormonuna bağlı cilt kolayca bronzlaşmaya ve lekelenmeye eğilimlidir. Güneşe çıkmadan 20 dakika önceden uygun UVB koruyucu içeren güneş kremi uygulanmalıdır.
* Sıcakların etkisini azaltmanın diğer bir yolu ise, sık sık serin duş almaktır. Hatta imkan varsa havuzda veya denizde yüzerek ve oturarak serinlemek mümkündür. Küveti doldurup içine oturmak da aynı etkiyi gösterir.
*
Hamileliğin son üç ayında, gebe her üç kadından birinde el ve ayaklarda şişme görülür. Hava sıcaklığındaki ve nem oranındaki artış vücutdaki şişmeyi fazlalaştırır. Uzun süre ayakta kalınması da şikayetlerin artmasına neden olur. Her fırsatta hamilelerin oturup ayaklarını yükseğe kaldırmaları, ayaklara ve bacaklara masaj uygulanması tavsiye edilir. Ayak banyoları; şişliklerin inmesine yardım eder. Bu banyolara nane gibi doğal esanslı yağların katılması ferahlık verir. Yüzük ve bilezikler parmak ve eller şişmeden çıkarılmalıdır ki kan akımını engellemesin.
* Hamilelikte yoğun egsersiz, terleterek aşırı su kaybına yol açtığı için uygun değildir. Yoga veya t'ai chi gibi hafif aktivitelerin yanı sıra, özellikle suda egzersiz iyi bir çözümdür.
*
Açık renk kıyafetlerin seçilmesi tavsiye edilir. Pamuk, keten gibi doğal kumaşlardan oluşan geniş ve rahat kıyafetler terlemeyi önlediği gibi hareket serbestliği de sağlar.
* Düz, ayaklara nefes aldıracak, rahat ayakkabıların tercih edilmesi ayak şişmesinden doğacak sıkmayı ve rahatsızlığı azaltacağı gibi düşme riskini de azaltacaktır.