kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcağa güvenip yaz gribi olmayın

24.07.2007
Klimalı ortamlarda çok kalmak ya da bronzlaşmak uğruna saatlerce güneşe maruz kalıp sıvı tüketmemek yaz gribine yol açıyor. Bol sıvı tüketin, yapay soğutmadan korunun..
Aşırı sıcaklar devam etse, dışarıda dal kıpırdamasa da alerjik bünyeli olanlar yaz gribi tehlikesiyle karşı karşıya! Burun akıntısı, ses kısıklığı, terleme, hatta ateşlenme ile kendini gösteren yaz gribinin en önemli tetikleyicisi ise klimalar...

Yatak istirahati şart
Klima gibi kapalı ortamda yapay serinleyenlerin dışında, ek yoğun aktivitede bulunanlarda; özellikle de fazla güneş altında kalıp, az su içenlerde hastalık daha da ağır seyredebiliyor... Özellikle tatilde yakalayan yaz gribine de, diğer mevsimlerde ortaya çıkan griplerin sebebi olan A ve B virüsleri yol açıyor. Bu gribin tek ilacının yatak istiharati olduğunda birleşen uzmanlar, bu dönemde bol sıvı alınmasını tavsiye ediyor. Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptegel İlgün, bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:

Çocuklar risk altında
"Sıcaklar nedeniyle oluşan sıvı kaybı ve klimalar etkisiyle kuruyan yutak ve solunum yolları, hastalığın oluşumunu kolaylaştırır. Belirtileri azaltıcı, ateş düşürücü, ağrı kesici ve öksürük giderici ilaçlar hastalığın atlatılmasında etkili olur." Yaz gribinin çocuklar için daha büyük bir tehlike olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İlgün, şöyle devam ediyor: "Yaz gribi ihmal edilip gerekli önlem alınmadığı takdirde viral enfeksiyonlar, vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi durumlara sebep olabilir. Bu nedenle 10 gün içinde iyileşmeyen çocuklar doktora götürülmeli. Bu süre içerisinde ateş düşürücü ilaç verilip bol sıvı takviyesinde bulunulmalı..."

Dengeli beslenin
Kalp ve akciğer hastaları, hamileler ve yaşlıların virütik enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İlgün, bu virüsten kendilerini korumak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: "Dengeli beslenin. Hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durarak kısmen korunun. Aşırı rejimleri bu dönemde uygulamayın. Bol su ve sıvı tüketin. Mevye ve sebze ağırlıklı beslenin. Uyku ve istirahate dikkat edin. Güneşte çok fazla kalmayın. Şikayetleriniz yüksek ateşle beraber seyrederse ilk fırsatta doktora başvurun."