kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyadan seçim yorumları

Yeni Haber
Genel seçimlerin ardından dünya basını Türkiye'yi yazmaya devam ediyor.

Dünyanın önde gelen gazeteleri, 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarını yorumlamaya başladı.

LE FİGARO: ''ASKERLERE KARŞI BİR RÖVANŞ HAVASI VAR''


Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro seçim sonrası "Askerlere karşı bir rövanş havası var" görüşünü dile getirdi.

Gazete, seçmenlerin Erdoğan'a cumhurbaşkanı olarak istediği kişiyi empoze etme çoğunluğunu vermediği, bu yolu izleme halinde ülkenin uzun bir krize sürüklenebileceği yorumunu yaptı.

EL PAİS: ''ERDOĞAN'I MAYINLI ALAN BEKLİYOR''

İspanyol El Pais ise, "Erdoğan'ı mayınlı bir alan bekliyor" başlığı ile yayınlandığı haberde Erdoğan ve Gül'ün başörtülü eşleriyle mutlu görüntülerin askerlerin yüzüne "bir tokat" gibi gözüktüğü yorumunu yaptı.

Gazete, Erdoğan'ın, zaferinin tadını çıkaramadan mayınlı bir yolda yürümek zorunda kalacağını yazdı.

LE MONDE: ''AKP HER İSTEDİĞİNİ YAPAMAYACAK''

Fransız Le Monde, başyazısında "Ülkenin laik elitlerinin korkularının aksine eski İslamcı AKP'nin zaferi, sözde 'gizli bir İslamcı gündemi' uygulamak için elleri serbest olacağı anlamına gelmiyor" yorumunu yaptı.

AB'deki Türkiye karşıtlarını uyaran gazete, AB'den kuşku duyan Türklerin yine en AB yanlısı partiye oy verdiklerine dikkat çekti.

ABC: ''ERDOĞAN KÜRTLER İLE STRATREJİK İTTİFAKA HAZIRLANIYOR''

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC de, yeni parlamento yapısına dikkat çekerek "Erdoğan, milliyetçi Kürtler ile stratejik ittifaka hazırlanıyor" iddiasında bulundu.

AKP'nin Güneydoğu'nun bazı yerlerinden çok iyi sonuçlar aldığına işaret eden gazete, Kürtler ile AKP'nin ortak yanının da "geleneksel Kemalizm'e olan tiksinme" olduğunu öne sürdü.

LE SOIR: ''LAİKLİK BÜYÜK BİR YENİLGİYE UĞRADI''

Belçikalı Le Soir ise, AKP'nin ezici zaferine dikkat çekerek "Türkiye'de laiklik büyük bir yenilgiye uğradı" yorumunu yaptı. Gazete, analistlerin "AKP'nin ordudan korkacak bir şeyi yoktur" görüşüne de yer verdi.

LIBERATION: ''DEĞİŞEN İSLAMCININ ZAFERİ''

"Değişen İslamcının zaferi" başlığını kullanan Fransız Liberation da, Başbakan Erdoğan'ın her şeyden önce bir pragmatik olduğunu yazdı.

Partisini "demir eli ile" yönettiğini kaydeden gazete, karikatürcülere açılan davalara dikkat çekerek "Erdoğan, eleştirileri sevmiyor" ifadesini de kullandı.

GUARDIAN: ''KANSIZ DEVRİM''

Guardian gazetesi, "Kansız devrim" başlıklı haberinde, Türkiye'deki seçimler öncesinde seçimin "İslam'la laiklik arasında olacağı" yorumları yapıldığı oysa asıl mücadelenin bu olmadığı ifade edildi.

Haberde, 22 Temmuz seçimlerinin ana konusunun demokrasi olduğu değerlendirmesi yapıldı. Erdoğan'ın gizli bir gündemi bulunduğu iddialarının hatırlatıldığı haberde, ancak bugüne kadar bunu kanıtlayacak hiçbir şeyin yaşanmadığı ifade edildi.

FT: ''ERDOĞAN'IN ZAFERİ MEŞRUİYET TARTIŞMALARINA YANIT OLDU''

Başyazısını Türkiye'deki seçimlere ayıran Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın geçen Pazar günü elde ettiği mutlak zaferin, meşruiyetine ilişkin tartışmalara bir yanıt olduğunu yazdı. Gazetenin başyazısında, seçim sonuçlarının sadece Erdoğan için kişisel bir zafer değil Türkiye için ileriye doğru atılmış büyük bir adım olduğu ifade edildi.

WSJ: ''İLK İŞ DAHA FAZLA İSTİHDAM''

Wall Street Journal gazetesi, Erdoğan'ın Pazar günü aldığı zaferin, "beklenin de üzerinde" olduğunu vurguladı. Haberde bu sonuç, "ekonomik politikaların cirosu" olarak nitelendirildi. Gazete Erdoğan'ın seçim sonrasında ilk görevinin istihdamı arttırmak olacağını yazdı.

NYT: ''AKP'NİN ZAFERİ İSLAM DÜNYASI İÇİN DE ESİN KAYNAĞI OLUR''

Başyazısını Türkiye'deki seçimlere ayıran bir başka gazete de New York Times oldu. Gazete, Türkiye'deki "muhafazakar Müslüman iktidar partisinin" kazandığı zaferin, ülke siyasetine yönelik bir takdir olduğunu yazdı. Başyazıda, bu zaferin daha geniş bir şekilde, İslam dünyası için de bir esin kaynağı olacağı değerlendirmesinde bulundu.

TIMES: ''ERDOĞAN ZAFERİ HAK ETTİ''

İngiliz Times gazetesi, bu seçim zaferini hak ettiğini yazdı. Haberde Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana en etkili reformculardan biri olduğunu kanıtladığı değerlendirmesi yapıldı.

Gazete, "merkez-sağ, iş dünyası yanlısı AKP'nin" iktidara geldiği günden bu yana yatırımların arttığı, politikanın istikrara kavuştuğu, yasal reformların, bireylerin haklarını genişlettiği, Kıbrıs ve Kürt meselelerinin çözümü için adımlar atıldığını yazdı.

WT: ''SEÇİM SONUÇLARI KÜRTLER İÇİN İYİ''

Washington Times gazetesi, 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarının Kürtler için de iyi haber olduğu değerlendirmesini yaptı. Gazete, Erdoğan'ın Kuzey Irak'a asker gönderilmesine ilişkin baskıları bu destek oranıyla püskürtebileceği yorumu yaptı.

INDEPENDENT: ''SAVAŞ SONRASI DÖNEMİN EN ÖNEMLİ SEÇİMİYDİ''

Independent gazetesi, 22 Temmuz seçimleri için, "Savaş sonrası dönemin en önemli seçimi" nitelemesinde bulundu.

Haberde, dünyanın bu sonuca sevinmesi gerektiği zira dün finans piyasalarındaki sert yükselişin AKP'nin açık zaferini kabul ettikleri anlamına geldiği ifade edildi. Haberde ayrıca bu sonucun AB süreci açısından da olumlu olacağı kaydedildi.

BBC: "AB ERDOĞAN'IN ZAFERİNİ OLUMLU KARŞILADI"

İngiliz yayın kurumu BBC, Avrupa Birliği'nin, Erdoğan'ın zaferini olumlu karşıladığını belirtti.

Haberde, AB Komisyonu açıklamalarında yeni Türk Hükümetinin büyük zorluklarla karşı karşıya geldiği kaydedildi. BBC, Parti'nin meclisteki çoğunluğunun düştüğünü belirterek, Erdoğan'ın reform girişimlerinin de Türkiye'deki seçim sistemi nedeniyle engellenebileceğine dikkat çekti.

Haberde, on yıldan uzun bir süredir ilk kez Kürt kökenli bir partinin mecliste temsil edileceği de vurgulandı.

NEWSWEEK: ANLAMLI BİR SEÇİM

Seçim sonuçlarının Türkiye'nin yönetimi konusunda son karar olduğunu belirten Newsweek, AKP'nin türban yasağını kaldırmak konusunda yaptıklarının, laik askeri kesimlerce engellenmeye çalışılmasının, halkın büyük kısmını provoke ettiği yorumunda bulundu.

Haberde, Kemalist kesimin çağdaşlaşmada geri kaldığı gerekçesiyle, artık askeriyeye güven duymadıkları savunuldu. Newsweek, Türkiye'nin Irak'a operasyon düzenlemesinin son derece tehlikeli olacağına dikkat çekerek, Washington'un, Orta Doğu müttefikleri arasında İslami etkinin artmasından endişe duyduğunu kaydetti.

(ANKA)