kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pakistan ile ABD arasında El Kaide krizi çıktı

Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush'un iç güvenlik danışmanı Frances Townsend'in El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da olduğunu kesinleştirmeleri halinde bu ülkede operasyon yapabileceklerini açıklaması Pakistan'da krize neden oldu.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşid Kasuri, halkın, ABD'nin Pakistan topraklarında El Kaide'ye karşı operasyon düzenlemesini kabul edemeyeceğini söyledi. Kasuri, "İki kişiyi yakalamak için 50 sivilin hayatını kaybedebileceği bir saldırıya göz yumamayız. Kamuoyu bunu kabul etmez. Amerikalıların da bunun hoş karşılanmayacak bir şey olduğunu anlayabileceğini sanıyorum" dedi.

Kasuri, açıklamasında Usame bin Ladin'in Pakistan'da olduğunu sanmadığını söyledi.

Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi'nin Başkanı Mike McConnell ise, dün yaptığı açıklamada El Kaide liderinin Pakistan'ın kuzeyinde Afganistan sınırına yakın bir nokta olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Mike McConnell, "Usame bin Ladin'den bir yıldır ses çıkmıyor. En son göründüğü bir video kaydı vardı. Birçok kişi bu görüntüsünün yeni olduğunu düşündü. Ancak bu eski bir kayıttı" diye konuştu. Usame bin Ladin'in hasta olduğu yolunda söylentiler bulunduğunu anımsatan Mike McConnell, "Bana göre hala hayatta ve Pakistan'da aşiretlerin denetimindeki bölgede. Bizim ulaşamayacağımız bir noktada saklanıyor olmalı ve işlerini kuryeler vasıtasıyla yürütüyor" şeklinde konuştu.

ABD'de geçen hafta yayımlanan bir istihbarat raporunda El Kaide'nin Pakistan'ın kuzey bölgelerinde yeniden toparlanmaya başladığı belirtilmiş ve yeniden saldırıya geçebileceği vurgulanmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow da, El Kaide örgütünün Pakistan için büyük bir tehdit olduğunu söyledi. Snow, belli hedeflere saldırı düzenleme seçeneğinin masada olduğunu belirterek, "Ancak aynı zamanda Pakistan'ın terörle savaşta önemli bir rol oynayan egemen bir ülke olduğunun bilincindeyiz. Pervez Müşerref, iki kez doğrudan El Kaide tehdidiyle yüzyüze geldi" şeklinde aktardı.

Pakistan terör saldırılarını önlemede önemli katkılarda bulunduğuna işaret eden Snow, "2006'da Amerika'ya giden uçakların vurulmasını öngören ve 11 Eylül'den daha fazla insanın canına mal olabilecek saldırılar Pakistan'ın sağladığı istihbarat sayesinde önlendi" diye ifade etti.

(CHA)