kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'de ikiz panda dünyaya geldi

Yeni Haber
Pandaların ana vatanı olarak bilinen Çin'de ikiz panda dünyaya geldi. Çin'in güneybatısındaki Chengdu Panda Üreme ve Araştırma Merkezi'nde dün ikiz bir pandanın daha doğduğu bildirildi. Çin radyosunun haberine göre, böylelikle Çin'de bu yılın başından beri suni dölleme yöntemiyle üçü ikiz olmak üzere toplam sekiz yavru panda doğmuş oldu. Aynı merkezde 6 Temmuz'da da bir ikiz panda dünyaya gelmişti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF)'nın da simgesi olan pandalar, dünyada soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan değerli hayvanlardan. Dünyadaki yabani panda sayısı şu anda 1590'ı buluyor ve doğal ortamda yaşayan pandaların tamamına yakını Çin'in Sichuan ve Sha'anxi eyaletlerinde yaşıyor. Çin son yıllarda panda üretme teknolojisini geliştirerek, suni yöntemle yetişen panda sayısını hızla artırdı. Çin'de 1960'lı yıllarda başlatılan suni dölleme deneyleri kapsamında insan eliyle beslenen pandaların sayısı 2006 yılı sonu itibariyle 200'ü geçti ve ülkede son yıllarda her yı l 10'dan fazla yavru panda dünyaya geldi.

Çincesi Şiong Mao (Ayı Kedi) olan pandalar 20 yada 30 küsur yıl yaşıyor. Yavruyu 1,5 yaşındayken sütten kesen pandalar sadece bambu filizi yiyor ve yaşamlarını genelde uyuyarak geçiriyor. Çin bazı yavru pandaları da çeşitli ülkelerin devlet başkanlarına hediye ediyor