kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ile İran bir araya geldi

Yeni Haber
Irak'ta giderek kötüleşen güvenlik durumuyla ilgili ABD ile İran arasında ilk kez Mayıs ayında yapılan görüşmelerin ikincisi bugün Bağdat'ta büyükelçiler düzeyinde sürüyor...
İran ve ABD'nin Bağdat Büyükelçileri Hasan Kazımi Kumi ile Ryan Crocker'ın görüşmeleri, başkentte Amerikan güçlerinin çok sıkı koruması altındaki Yeşil Bölge'de yapılırken, Bağdat'ın 100 kilometre güneyindeki Hille kentinde kalabalık bir pazaryerine bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi.

Polis, saldırıda 26 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını bildirdi. 10'dan fazla aracın da alev aldığı patlamada, 14 dükkânın harap olduğu kaydedildi. Hille'de Şubat ayında düzenlenen bir başka kanlı saldırıda 60'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

ABD ile İran arasında yaklaşık 30 yıldır yapılmayan diplomatik temasın ilki olan 28 Mayıs'taki Bağdat toplantısından sonra bugün ikinci toplantıda bir araya gelen Crocker ile Kumi, dün de ayrı ayrı Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi.

Zebari ile yapılan dünkü görüşmelerin bugünkü toplantı için hazırlık olduğu belirtilirken, toplantının gündemiyle ilgili henüz ayrıntı verilmedi.

Washington, Tahran'ı Irak'taki Şiilere destek vererek şiddeti körüklemekle suçluyor. Suçlamaları reddeden İran da Irak'ta Şiiler ile Sünni Araplar arasında kan dökülmesine ABD işgalinin neden olduğunu kaydediyor.

Yine de Irak'taki kaos ortamının, 1979 İran Devriminden kısa süre sonra diplomatik ilişkileri kesilen İran ile ABD'yi ortak zemin arayışına ittiği belirtiliyor. Crocker ve Kumi, 28 Mayıs'taki toplantıyı olumlu olarak nitelemiş, Irak da iki tarafa yeniden bir araya gelmeleri çağrısında bulunmuştu.