kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcak tatili

Yeni Haber
EDİRNE'DE SICAK TATİLİ

Meteorolojik uyarı nedeniyle olağanüstü toplanan Edirne İl Hıfzıssıhha Kurulu, engelliler, hamileler ve kronik hastalığı olan çalışanların iki gün süreyle idari izinli sayılmalarına karar verdi.

Edirne Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün uyarısında, hava sıcaklıklarının bugün ve yarın mevsim normallerinin 8-10 derece üzerinde seyredeceği belirtildi.

Edirne'de bugün 41, yarın ise 43 derece hava sıcaklığı beklendiği ifade edilen açıklamada, bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun, ''Yüksek Hava Sıcaklıkları'' gündemiyle olağanüstü toplantı yaptığı kaydedildi.

Açıklamada engelliler, hamileler ve tansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, astım, KOAH, kanser, şeker, epilepsi, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların bugün ve yarın idari izinli sayılmalarına karar verildiği vurgulandı.

Toplantıda, hava sıcaklıkları nedeniyle toplum sağlığının korunması amacıyla tüm sağlık kuruluşlarının uyarılmasına, hayatı olumsuz etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması için ilgili kuruluşlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, alınan kararları yerine getirmeyenler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği yasal işlem yapılmasına da karar verildi.

İZMİR'DE SICAK HAVA TATİLİ

İzmir'de bugün kendini iyice hissettiren sıcak havanın artarak devam edeceğinin belirtilmesi üzerine, İzmir Valiliği, yarın ve 26 Temmuz Perşembe günü özürlü, hamile ve kronik rahatsızlığı olanların 2 gün izinli sayılacağını açıkladı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, yaptığı yazılı açıklamada, hava sıcaklığının artacak olmasından dolayı alınan kararlar ile açıklanan tedbirlere, tüm vatandaşların gerekli duyarlılığı göstermelerini beklediklerini bildirdi.Kıraç, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, Ege Bölgesi'nde bugünden başlayarak hava sıcaklığının son yılların mevsim ortalamasının üzerine çıkarak gölgede 41-43 derece olarak seyredeceği, iç kesimlerde de bu sıcaklığın bir, iki derece üzerine çıkabileceği, nem oranının ise yüzde 27 dolayında gerçekleşeceğinin öğrenildiğini kaydetti.

Açıklamada, bu derecedeki sıcaklığın sağlık ve orman yangınları yönünden bazı sakıncalar doğuracağı göz önüne alınarak, Valilik tarafından çeşitli önlemler alındığı belirtildi.

Alınan önlemler çerçevesinde, yarın ve 26 Temmuz 2007 Perşembe günleri kamuda çalışanlardan, özürlü ve hamileler ile kalp, tansiyon, astım, kanser gibi kronik sağlık sorunu olanlar, Daire Müdürlerinin bilgisi dahilinde idari izinli sayılacak.

İzinlere ek olarak, Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla personel, araç, gereç, nöbetçi sağlık kurum ve kuruluşları uyarılarak, 112 acil servisleriyle ilgili planlama ve düzenlemeler yapıldı.

Çevre ve Orman Müdürlüğü, orman yangınlarıyla ilgili alınan önlemleri gözden geçirirken, güvenlik ve trafik hizmetleri açısından, İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü, trafik hizmetlerine ağırlık vererek, zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatlerinde trafiğe çıkmamaları konusunda vatandaşları bilgilendirecek.

Valiliğin açıklamasında ayrıca vatandaşlara da öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları, 10.00-16.00 saatlerinde denize girmemeleri, ormanlık alanlar ile piknik ve mesire yerleri ve otlaklarda ateş yakılmaması, sigara, kırık cam ve şişelerin bu alanlara atılmaması, enerji nakil hatlarıyla elektrik trafolarında meydana gelebilecek arızaların önlenmesi için özellikle klimaların mümkün olan en düşük seviyede ve kısa süreli çalıştırılması çağrısında bulunuldu.

YÜKSEK HAVA SICAKLIĞINA DİKKAT

Sıcak hava yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürüyor. Güney, iç ve batı bölgelerinde hava sıcaklığı Temmuz ayı ortalamalarının 8 ila 10 derece üzerinde seyrediyor.

Meteorolojik verilere göre, bugün bazı merkezlerde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri, Denizli'de 43, Manisa, Aydın, Karabük ve Muğla'da 42, Edirne ve Antalya'da 41, İzmir'de 44, Diyarbakır'da 40, Çanakkale'de 39, Ankara ve Çankırı'da 37, İstanbul'da 35, Adana'da 39, Iğdır'da 34, Erzurum'da 28 derece olarak kaydedildi.

ÇANAKKALE'DE SON 75 YILIN EN SICAK TEMMUZU

23 Temmuz itibariyle Denizli'de 43.4 ve Çanakkale'de 39 derece olarak ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri Denizli'de son 55 yılın, Çanakkale'de son 75 yılın en yüksek Temmuz ayı sıcaklık değeri olduğu belirlendi.

Hava sıcaklığının bugün (Salı) ve yarın (Çarşamba) iç ve batı kesimlerde 2 - 4 derece daha artarak Marmara Bölgesinde 38 - 42, Ege Bölgesinde 42 - 44, Akdeniz Bölgesinde 39 - 41, İç Anadolu Bölgesinde 37 - 39, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 40 - 42, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde 34 - 38 derecelere kadar çıkması tahmin ediliyor.

Yurt genelinde hafta sonuna kadar doğu bölgelerde görülecek kısa süreli yerel sağanak yağışların dışında yağış beklenmediği kaydedildi.
Öte yandan İzmir Valiliği, sıcaklara karşı vatandaşları uyarırken, Çarşamba ve Perşembe günleri kronik hasta, hamile ve engelli kamu çalışanlarının idari izinli sayılacağını duyurdu.

MUĞLA'DA SICAKTAN ASFALT ERİDİ

Son 7 yılın en sıcak Temmuz ayının yaşandığı Muğla'da, Muğla-Marmaris karayolunda asfalt eridi.

Muğla Meteoroloji İstasyon Müdürü Muzaffer Bora, Muğla'da son 7 yılın en sıcak Temmuz ayının yaşandığını belirterek, ''Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde de hava sıcaklığı cuma gününe kadar ortalama 40 derece olacak'' dedi.

Bu arada, sıcak hava nedeniyle Muğla-Marmaris kara yolunda asfaltın erimesi, sürücülerin zor anlar yaşamasına sebep oldu.

Asfaltın eridiği noktalara kara yolları ekipleri tarafından kum ve mucur döküldüğü, yolun erime nedeniyle kullanılamaz hale gelen bölümlerinin onarıldığı bildirildi.

Bodrum, Fethiye ve Marmaris'te birçok vatandaşın serinlemek için sahil ve havuzlara gittiği, kovalarla taşınan buz ve suyla serinlemeye çalıştığı gözlendi.

(AJANSLAR)